Skip to content

Vzdor-strana práce bola jediná strana na SR, ktorá aktívne pomáhala zamestnancom fabriky Bodet & Horst vo Vrbovom: Pripomeňme, že bez práce a výplat za dva mesiace ostalo 360 zamestnancov

VZDOR-strana práce bola jediná politická strana na Slovensku, ktorá sa aktívne zaujímala o zamestnancov z firmy Bodet & Horst z Vrbového, ktorá skončila v konkurze a zamestnanci nedostali za 2 mesiace výplaty. Miroslav Pomajdík bol osobne odovzdať do Vrbového zástupcom zamestnancov z firmy Bodet & Horst výťažok z finančnej zbierky, ktorú iniciovala naša strana na právnu pomoc pre zamestnancov.

Vyzbieralo sa vyše 300 Eur a Miroslav Pomajdík ich odovzdal priamo pred bránami zavretej fabriky Bodet & Horst dvom zástupkyňám zamestnancov.
Chceme tiež vyzdvihnúť obetavosť týchto žien a ich ďalších kolegov, ktorí zastupovali a s veľkou energiou bojovali za svojich 360 kolegov.

Fabrika išla do konkurzu a väčšina z 360 zamestnancov podalo výpovede, nakoľko zamestnávateľ im žiadne výpovede nedoručil a ani nenahlásil žiadne hromadné prepúšťanie a nijako sa o nich nezaujímal.

Pripomeňme si, že väčšinu strojov majiteľ nechal odniesť z fabriky ešte pred zastavením výroby a vo fabrike tak ostalo len niekoľko strojov. Povedzme si, že práve v roku 2010 vláda SR schválila spoločnosti Bodet & Horst pôsobiacej vo Vrbovom dotáciu na stroje vo výške 5,5 milóna EUR. Pre zaujímavosť, spoločnosť túto investičnú pomoc vyčerpala v decembri 2017 a len pár mesiacov po vyčerpaní dotácie zrazu nevyplatila mzdy a ukončila svoju činnosť na SR. Toto až priveľmi smrdí. Je evidentné, že tento scenár, ktorý nastal vo fabrike si majiteľ dopredu dobre naplánoval.

Nemecká spoločnosť nechala za sebou dlžobu na sociálnom a zdravotnom poistnom státisíce Eur… dlžoby v elektrárňach, plynárňach a aj mestu Vrbové a dodávateľom.

Vo fabrike neboli žiadne odbory, zamestnanci, ktorí chceli založiť odbory boli prepustení, takže nemali ani žiadnu odborovú organizáciu, ktorá by ich chránila.

O podnikateľských praktikách a spôsobe, akým ukončil výrobu majiteľ tejto firmy na Slovensku a nechal na dlažbe 360 ľudí s nevyplatenými mzdami a veľkými dlžobami všade navôkol, by sa mali dozvedieť aj miestne vlády a zamestnanci krajín, kde naďalej podniká. Nie je možné, aby na Slovensku beztrestne nechal obrovské dlhy, nevyplatené odvody a mzdy, pohľadávky a ďalej si veselo podnikal inde vo svete a dokonca v ďalších štátoch EÚ.

Spomeňme tiež prípad fínskej spoločnosti Ojala group, ktorá postavila fabriku v obci Kriváň. Majitelia tajne odniesli stroje a majetok fabriky, zo dňa na deň zavreli fabriku, nenahlásili ani hromadné prepúšťanie, zamestnanci nedostali výpovede, tesne pred sviatkami dali majitelia firmu do konkurzu a potichúčku rýchlo vyviezli všetok majetok a stroje bez vedomia zamestnancov, ktorí boli doma a tak ostali len prázdne haly. Pripomeňme si podniky Samsung, Panasonic a radu ďalších, ktoré u nás zatvorili svoje porevádzky a ktoré sa vyjadrili, že pracovná sila u nás je už pre nich pridrahá.

Voliť nestačí, organizujme sa! Vždy na strane pracujúcich!

Miroslav Pomajdík – VZDOR-strana práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *