Skip to content

VZDOR-strana práce hovorí jasné NIE blokáde Kuby: Zločinné embargo zo strany USA trvá už neskutočných 61 rokov !

Od roku 1960 USA uvalili na Kubu totálne embargo. Vďaka tejto blokáde prišla Kuba do dnešných dní až o 130 miliárd dolárov. USA chceli týmto podkopať ekonomiku krajiny a odstrihnúť ostrov od potrebných zdrojov a zvýšiť utrpenie Kubáncov, ktorí by pod týmto tlakom zvrhli socialistický režim na Kube.

Američania vyškolili a finančne podporovali kubánske exilové teroristické organizácie, ktoré na Kube zabili tisíce Kubáncov. Neštítili sa vyhadzovať do vzduchu aj civilné lietadlá, plné Kubáncov. Kuba však nikdy necítila nevraživosť voči americkému ľudu a keď napr. hurikán Catrina zrovnal so zemou v USA New Orleans, bola to práve Kuba, ktorá ponúkla USA stovky svojich záchranárov, aby pomohli obyvateľom.

Nezamestnanosť je na úrovni 2,4% a gramotných je dnes na Kube 99,8% ľudí. Kuba patrí k najlepším krajinám na svete, vo vzťahu k priemernej dĺžke života obyvateľstva. Kuba patrí aj k jedným z najúspešnejších krajín na svete v boji s kojeneckou úmrtnosťou. Na Kube zaznamenali 4,3 úmrtí na tisícovku živo narodených detí ročne, čím predbehli USA a ďalšie bohaté národy.

Kuba patrí k štátom s jednym z najlepších zdravotníckych systémov na svete a má vynikajúce výsledky aj v medicínskom výskume. Vyvinula množstvo unikátnych liekov, ktoré sú svojimi účinkami unikátne na celom svete a ako jediná krajina Latinskej Ameriky vyvinula viacero očkovacích látok proti Covidu 19.

Kuba pomáhala a pomáha ako jedna z mála krajín, krajinám Tretieho sveta v ich boji za nezávislosť, pomohla skoncovať s apartheidom, za túto éru vyslala Kuba tisíce doktorov do najchudobnejších krajín, kde ošetrujú miestnych ľudí dodnes. Kubánski zdravotníci pomáhali a pomáhajú aj množstvu krajín po celom svete počas pandémie COVID 19. Na svojich univerzitách bezplatne umožnila vyštudovať medicínu tisíckam chudobným, ale nadaným študentom z celého rozvojového sveta, ale aj USA, ktorí pomáhajú zachraňovať životy po celom svete.

Kuba vždy pomáhala všetkým, kto o to požiadal a kde to bolo potrebné. Vyše 800-tisíc Kubáncov sa zúčastnilo na množstve humanitárnych misiách po celom svete, kde pomáhali šíriť kultúru, gramotnosť a zdravotnú pomoc. Pripomeňme, že Kuba má dnes niečo nad 11 miliónov obyvateľov a niečo také, na tak malú krajinu, je heroický výkon. Kuba tiež zohrala kľúčovú úlohu v boji proti koloniálnej nadvláde, segregácii a rasizmu. Kubánski dobrovoľníci pomohli ubrániť Angolu a vďaka nim, padol jeden z najrasistickejších režimov na svete v Juhoafrickej republike.

Kuba vysielala stovky svojich záchranárov do susedných krajín ako Haiti, či Dominikánska republika, kde hurikány zabili stovky ľudí. Kuba sa stala tiež miestom boja za ženské práva, za práva černochov, či ľudí inej sexuálnej orientácie.

OSN konštatovala, že americká blokáda Kuby je porušením medzinárodného práva. Viac než 188 národov odsúdilo najdlhšie trvajúcu obchodnú blokádu v moderných dejinách sveta.

Svojich sympatizantov vyzývame, aby podporili petíciu na webe Európskeho parlamentu (https://bit.ly/3e5HEJW). Zároveň vyzývame slovenských zástupcov v europarlamente, aby pri predkladaní tejto petície zaujali principiálne stanovisko proti jednostrannej politike, ktorú voči suverénnej Kube uplatňujú USA.#UnblockCuba

VZDOR-strana práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *