Skip to content

Čaputová bez masky: Prezidentka podpísala novelu Zákonníka práce, ktorá obmedzuje kolektívne zmluvy vyššieho stupňa, umožňuje prepustiť zamestnanca, keď dovŕši 65 rokov, či okresáva práva odborov !

Prezidentka Čaputová zase raz ukázala svoju pravú tvár, keď bez mihnutia oka podpísala neoliberálnu a antisociálnu novelu Zákonníka práce z dielne tejto pravičáckej vlády, ktorá fatálnym spôsobom obmedzuje kolektívne zmluvy vyššieho stupňa, ktorá umožní prepustiť zamestnanca, keď dovŕši 65 rokov, ktorá útočí v ďalších oblastiach na odbory atď…

Čaputová zase raz v praxi dokázala, že nestojí a nikdy ani nestála na strane nás obyčajných pracujúcich, zamestnancov, odborárov… lebo by nikdy takýto antisociálny paškvil nepodpísala ! Vo svojich vystúpeniach krásne rozpráva, ako jej záleží na tých najzraniteľnejších, no keď príde na lámanie chleba a treba sa postaviť reálne za pracujúcich, dopadne to presne tak, ako teraz… Týmto jasne ukázala, na koho strane stojí… no na strane nás pracujúcich a odborárov to nie je…

Na jednej strane stále pripomína a lobuje, aby sme navyšovali platby na armádu na úroveň 2 % HDP ( zbrojárske koncerny sa musia vytešovať ), čo sú cca 2 miliardy EUR… a na strane druhej, bez mihnutia oka podpíše antisociálnu novelu Zákonníka práce, ktorá ochudobní a okreše práva našim pracujúcim …., nakoľko znemožňuje odborom cez kolektívne zmluvy vyššieho stupňa vybojovať v rôznych sektoroch vyššie platy a lepšie pracovné podmienky pre našich pracujúcich.

Na Slovensku je celkové pokrytie zamestnancov kolektívnymi zmluvami na mizivej úrovni okolo 26 %, oproti susednému Rakúsku, kde je to až 98% ! Jedným z riešení zvyšovania platov pre pracujúcich v kapitalizme je posilňovanie odborov a kolektívneho vyjednávania a zastúpenia pracujúcich v zamestnaneckých radách firiem. V štátoch ako napr. Belgicko, Rakúsko, Francúzsko, Fínsko, Švédsko je pokrytých od 90% ku pomaly 100% zamestnancov niektorou z foriem kolektívnych zmlúv.

Ľavicový reštart pre Slovensko

VZDOR-strana práce: Vždy na strane pracujúcich !

www.vzdor.org a http://casopis.vzdor.org/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *