Skip to content

Vzdor-strana práce vyzýva poslancov NR SR, aby neratifikovali zmluvu CETA: Tá posilní moc nadnárodných korporácii, okliešti práva pracujúcich a bude mať negatívny dopad na životné prostredie

stop_ttip_ceta_680x252

Vzdor-strana práce prijala s rozhorčením podpísanie zmluvy CETA medzi Kanadou a EÚ a vyzývame poslancov NR SR, aby sa postavili proti ratifikácii zmluvy CETA na Slovensku, ktorej proces sa začal  u nás 10. novembra 2017. Táto zmluva znamená na jednej strane posilnenie moci oligarchie a nadnárodných korporácií a na strane druhej, ďalšie obmedzenie práv pracujúcich. Je úsmevné počúvať vyjadrenia SMERÁKOV, ktorí cez ústa svojho predsedu Fica hovoria o zameraní sa na pracujúcich a posilňovaní sociálneho štátu a ten istý premiér Fico sa celý natešený usmieva, keď podpisuje neoliberálnu dohodu CETA, ktorá tie práva pracujúcich bude pošliapávať a tak celé fantazmagorie o tzv. budovaní tzv. sociálneho štátu je len klamanie ľavicového voliča. Premiér Fico už dlhodobo niečo iné hovorí do kamier nám na Slovensku a niečo iné presadzuje, keď rokuje na medzinárodnej úrovni. Nezabudnime spomenúť aroganciu s akou loboval za prijatie tejto dohody ďalší z vedúcich činiteľov SMERU-SD, ministra Žigu, ktorý je jedným z najhorlivejších zástancov dohody CETA na Slovensku.

Žiga sa doslova pohŕdajúco, so sprostou iróniou vyjadril na adresu protestujúcich odborárov, ochranárov a ďalších aktivistov, ktorí minulý rok protestovali v Bratislave proti prijatiu dohody TTIP a CETA. Ako informoval denník PRAVDA, podľa ministra Žigu je dobré, že sa vďaka predsedníctvu do Bratislavy takto dostali aj ľudia, ktorí by sa sem možno nedostali. „Teším sa, že sa zvyšuje cestovný ruch na Slovensku,“ reagoval na otázku, ako vníma protesty.

V rámci prebiehajúceho medzirezortného pripomienkového konania ku ratifikácii dohody CETA pripravili občianske združenie Brečtan, Nové Mesto nad Váhom a Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny – základná organizácia Košice 2013, Hromadnú pripomienku verejnosti, ktorú podporte TU:  http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=937648. Ide o to, že dnešný dokument výhrad zo strany Slovenska smerom k zmluve CETA obsahuje chybu, ktorú by mohli využiť kanadské banské spoločnosti pri uplatňovaní si práv na ťažbu napr. uránu, ropy, či zlata u nás.

Slovenská politická reprezentácia sa nezúčastňovala vyjednávania ohľadne zmluvy CETA. Rokovaní sa zúčastňovali len najvyšší predstavitelia EÚ a premiéra Fica si prizvali už iba na podpis, čoho sa Fico bez námietok ochotne zhostil. Takže neobstojí tvrdenie, že naša politická reprezentácie vlastne dopodrobna vie, aké hrozby číhajú pre pracujúcich prijatím CETY. Povedzme si pravdu, že nevýhody, ktoré z tejto zmluvy budú pre nás plynúť, o tom sa na Slovensku medzi hlavnými politickými elitami vôbec neviedla debata. Túto dohodu nám predostreli len v superlatívach. Hovoria nám o tom, ako to povedie k vzniku nových pracovných miest. To sú však rozprávky, nakoľko táto zmluva bude okliešťovať pracovné práva a ešte viac posilní postavenie a moc nadnárodných korporácií.

Článok pokračuje po kliknutí na ikonku Continue reading:

Cieľom takýchto neoliberálnych zmlúv bolo a vždy bude posilniť moc oligarchov a zefektívniť ich biznis, na úkor nás pracujúcich. Samozrejme pre kapitalistické politické elity bude uzatváranie takýchto zmlúv vždy výhodné, nakoľko peniažky potečú aj do ich vrecák a ich spriazneným oligarchom, ktorí ich financujú a ktorým sa defakto zodpovedajú… Táto zmluva bude mať za následok potlačenie odborových, pracovných a sociálnych práv pre pracujúcich a dôjde k poklesu pracovných miest a tak isto aj k znižovaniu platov v EÚ, kvôli zavádzaniu ďalších neoliberálnych postupov na pracoviskách, pod heslom zvyšovania efektivity práce.

Prijatie tejto zmluvy tak isto záporne ovplyvní ekologické normy a normy pri kvalite potravín, nakoľko sa ku nám budú dostávať výrobky, ktoré by podľa našich terajších noriem boli nevyhovujúce, obsahom rôznych chemikálií. Na ďalšie veľké nástrahy tejto zmluvy upozornil vo svojom komentáre Eduard Chmelár:  Obsahuje arbitrážnu doložku ISC, ktorá zavádza nový, nedemokratický a vo svojej podstate neverejný súdny systém, v ktorom môžu korporácie zažalovať štáty za zákony v prospech občanov, ktoré regulujú ich podnikanie. Ďalším problematickým bodom je zriadenie tzv. Kooperatívneho regulačného fóra, ktoré musí schváliť všetky návrhy regulácií (vrátane tých, ktoré ochraňujú práva pracujúcich a zvyšujú štandardy kvality potravín a životného prostredia) ešte predtým, než sa dostanú do parlamentu. V praxi to znamená, že ak prejdú zmluvy typu CETA či TTIP, všetky Ficove reči o sociálnom štáte sú táraniny, ktoré v tomto režime nie je možné uskutočniť.“

Kapitalistickí poplatní politici, ktorí si hovorí, či sociálni demokrati, konzervatívci, liberáli, nacionalisti, národniari, fašisti atď… vždy presadzovali a hájili záujmy tých najbohatších, smotánky, bankárov, oligarchov, kapitalistov- jedným slovom buržoázie. Nie je sa čomu čudovať, nakoľko oni sú jednými z nich a nikdy tak nepôjdu proti sebe. Pracujúci, obyčajní ľudia žijúci na Slovensku, konečne sa zjednoťme, hájme naše triedne záujmy, lebo my patríme do jednej vykorisťovanej sociálnej skupiny- triedy a len my sa vieme spoločne navzájom brániť.

Vzdor-strana práce, taktiež odmieta obchodnú zmluvu medzi EÚ a USA pod názvom TTIP, ktorej schválenie tak isto presadzuje premiér Fico a budeme tvrdo bojovať proti ratifikácii zmluvy CETA. Prečo sme proti TTIP, sa dočítate TU: http://vzdor.org/?p=1298&lang=en

Vzdor-strana práce: Vždy na strane pracujúcich !

Miroslav Pomajdík- podpredseda Vzdoru-strany práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *