Skip to content

Aktuálny boj zamestnancov Embraca v štátoch EÚ: Na Slovensku hrozil štrajk, taliansku pobočku zatvoria a vyhodia 497 ľudí: Príbeh o lacnej pracovnej sile a presúvani výroby

Na Slovensku boli do dnešného dňa v štrajkovej pohotovosti zamestnanci spoločnosti Embraco v Spišskej Novej Vsi, kde miestne odbori vyjednávali vyššie platy pre pracujúcich a v pondelok 16.1. 2018 oznámili, že sa dohodli. Nikde v našich médiách sa však neobjavila správa, že práve v tejto dobe, kedy boli v štrajkovej pohotovosti zamestnanci Embraca v Spišskej Novej Vsi, tak prebiehali a prebiehajú demonštrácie, štrjaky a vyjednávania odborov v ďalšej fabrike Embraca v meste Turín v Taliansku, kde oznámilo vedenie spoločnosti, že prepustí 497 zamestnancov, z celkového počtu 537, takže fabrika prakticky zastavuje výrobu. Odbori a pracujúci v talianskej pobočke Embraca už celé mesiace bojujú o zachovanie výroby tejto fabriky a požadovali od vedenia priemyslený plán, iniciovali aj zmluvy o solidarite, aby udržali výrobu, to však vedenie odmietlo a potvrdilo prepustenie 497 zamestnancov fabriky. Vedenie už začalo aj s vyprázdňovaním kancelárií.

Za posledné roky boli prepustené vyše tri štvrtiny zamestnancov tejto talianskej pobočky Embraca. Časť výroby a bude určite presunutá aj do slovenského závodu Embraca v Spišskej Novej Vsi.  Komunistická strana v Taliansku ku kauze prepúštania vo fabrike Embraco povedala, že veľké spoločnosti, ktoré nejprv berú verejné peniaze, potom presúvajú výrobu do zahraničia a na ulicu prepustia stovky pracovníkov, musia byť prevzaté pod správu ich zamestnancov, znárodnené a ubránená práca a produktívna štruktúra krajiny.

Ako nadnárodné korporácie presúvajú výrobu do krajín s lacnou pracovnou silou, aby maximalizovali zisky

Tu v praxi vidíme, ako funguje neoliberálny kapitalizmus, nadnárodné korporácie a kapitalisti, ktorí ich vlastnia. Pracujúci v Taliansku prídu o prácu nie kvôli tomu, že by nebolo práce a zákaziek, ale kvôli tomu, že vlastníci a manažment chcú maximalizovať svoje zisky, aby im putovalo ešte viacej peňazí na ich osobné účty, tak zatvoria svoju fabriku v Taliansku a presunú výrobu na Slovensko a do iných krajín s lacnou pracovnou silou.

Čiže ide len a len o maximalizáciu zisku, ide o nenažranosť vlastníkov, nakoľko v Taliansku minimálny plat nie je pod 1 200 Eur a priemerná mzda je tam na úrovni 2 590 Eur, takže keď museli platiť v ich talianskej fabrike pred pár rokmi pred znižovaním stavov okolo 2 000 pracujúcich s platom vyšším ako 1 200- 1 500 Eur a viac, tak jednoducho týchto zamestnancov prepustili a presunú výrobu do takých krajín ako Slovensko.

Tam veľké množstvo zamestnancov pracuje za platy o niečo vyššie ako je minimálna mzda na Slovensku a priemerná mzda vo fabrike je na úrovni 760 Eur, no je to podobné ako s celkovou priemernou mzdou na Slovensku, ktorá je na úrovni 944 Eur a povedzme si úprimne, kto z nás sa čo i len trochu približuje k tejto cifre, keď sa pozrie na svoju výplatnú pásku. Takže keď si to zrátate, tak veľmi ľahko zistíte, koľko Embraco ušetrí na mzdách, keď zavrie svoju pobočku v Taliansku a presunie ju na Slovensko a ešte do okresu, kde ľudia radi idú pracovať aj za minimálnu mzdu, alebo o trochu vyššiu od nej, len aby mali prácu.

26239507_1918378858196649_4292182306129282032_n

Tiež si zoberme ďalší fakt, že Embraco na Slovensku dostáva od našej vlády dlhodobú investičnú pomoc. Na nákup dlhodobého hmotného majetku dostali v minulosti od štátu 2,7 mil. Eur, na úľavách na dani z príjmu 2,3 mil. Eur a na vytvorenie nových pracovných miest 1,5 mil. Eur. No a vláda im schválila aj na roky 2016 až 2023 ďalšie stimuly vo výške 900 tis. Eur… To sa potom dobre maximalizujú zisky, keď Vás štedro dotuje štát a ešte máte takú lacnú pracovnú silu… Článok pokračuje po kliknutí na ikonku Continue reading:

Kapitalistom vždy pôjde len o zvyšovanie svojho bohatstva

Už sa raz a navždy zobuďme z toho sna, ktorý nám vtĺkajú do uší kapitalisti, že oni to robia pre nás pracujúcich, aby ľudia mali prácu. Keby to robili preto, tak by napr. vlastníci Embraca nikdy nezatvárali svoju fabriku v Taliansku a nepresúvali výrobu na Slovensko a do ďalších krajín, kde je lacnejšia pracovná sila a štedrejšie dotácie od štátu. Ide tu len a len o čo najväčšie zisky pre manažment, akcionárov a vlastníkov a keď raz bude pridrahá aj tá naša pracovná sila na Slovensku, tak sa zoberú a pôjdu tam, kde dostanú ešte viac a nájdu ešte lacnejšiu pracovnú silu. Takto fungujé dnešný neoliberálny kapitalistický systém, nehľadí na nás pracujúcich, ale na na napakovanie kapitalistov.  Preto tak plaču, pri každom náznaku zvýšenia platov a minimálnej mzdy…

A čo nám radia rôzni „ekonomickí“ poradcovia, či kapitalistickí politici, ktorých vidíme v našich médiách? Hovoria o tom, že Slovensko má konkurenčnú výhodu v tom, že máme kvalifikovanú lacnú pracovnú silu, že to je našou výhodou, pri rozhodovaní investorov. Pri rôznych štrajkoch a vyjednávaniach odborov o vyššie platy lamentujú, že keď sa u nás budú rapídne zvyšovať platy, prídeme o výhodu krajiny s lacnou pracovnou silou a spoločnosti od nás budú odchádzať a nebudú ďalej investovať.

Počujete dobre. Títo páni „odborníci“, ktorí za tieto „rady“ poberajú tisíce Eur mesačne, nám pracujúcim hovoria, nepožadujte vyššie platy, neštrajkujte, lebo už nebudeme krajinou s lacnou pracovnou silou a vystrašíte pánov kapitalistov… Človeku príde až nevoľno, keď počuje takýto hnus, ktorí oni nazývajú dobrými ekonomickými radami. Nie nadarmo sme my komunisti všade prízvukovali heslo: Proletári všetkých krajín spojme sa! V tomto hesle je obrovská sila a pravda, lebo my pracujúci celej Európy, celého sveta, bez rozdielu na národnosť, etnikum, bojujeme v našich krajinách za to isté, zvádzame ten istý triedny boj a práveže musíme bojovať za čo najvyššie platy, aby kapitalisti nemohli si len tak pendlovať  a vydierať  nás, že v tej a tej krajine je lacnejšia pracovná sila a preto sťahujú výrobu tam a tam.

Nikto z pracujúcich sa nemôže tešiť z toho, že napr. Embraco zatvorí svoju fabriku v Taliansku a vyhodí stovky pracujúcich, živiteľov rodín, len kvôli tomu, že ich výrobu presunie ku nám na Slovensko a za smiešne platy zamestná našich ľudí. Takto môžete vidieť, koľko ľudskej tragédie sa môže skrýva za rozširovaním výroby Embraca napr. u nás na Slovensku, stovky prepustených robotníkov v Taliansku, stovky rodín, ktorým sa priťaží… No a niečo podobné sa môže o pár rokov stať aj u nás, keď si povedia páni z Embraca, že už sme pre nich pridrahí ( v preklade, už si toľko nemôžu napakovať vlastné kontá ) a presunú výrobu niekde do Ázie… My pracujúci sme vykrosiťovaní, sme iba ich hračkami a doslova rukojemníkmi, preto musíme držať spolu, musíme sa navzajom podporovať a musí byť medzi nami silná solidarita.

Tento začarovaný kruh však bude pokračovať dovtedy, dokiaľ budeme tolerovať kapitalizmus a obohacovanie sa úzkej skupiny kapitalistov na náš účet. Preto je pre mňa osobne vízia jasná, svet bez kapitalizmu a boj proti vykorisťovaniu a diktatúre kapitalistov, za socializmus zbavený a poučený z chýb minulosti, obohatený o poznatky prítomnosti a s jasnou víziou do budúcnosti. 

Boj pokračuje! Proletári ( vykorisťovaní pracujúci) všetkých krajín, spojme sa!

 

Miroslav Pomajdík- podpredseda Vzdoru-strany práce

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *