Skip to content

Organizovanosť – informovanosť – solidarita ! Odkaz odborárskeho semináru VZDOR-u strany práce

10570282_10152847767739322_4209445831456795217_nNenechať sa bez slova oberať o sociálne a politické práva, ale brániť ich a vybojovať si ďalšie až po zvrhnutie kapitalistického zriadenia. Taký je záver odborárskeho semináru, ktorý organizovala 18.októbra v Martine  VZDOR- strana práce. Semináru, ktorý chcel byť 1. koordinačným stretnutím revolučných a triedne uvedomelých pracujúcich, sa zúčastnilo približne 50 ľudí. Okrem zahraničných hostí a partnerských organizácii sa ho zúčastnilo aj množstvo ľudí mimo Vzdor-strany práce.

Ekonóm Marián Vitkovič vo svojej dvojhodinovej prednáške dal do kontrastu štatistiky socialistických a kapitalistických krajín a v grafoch poukázal na bezvýchodiskový stav kapitalizmu, ktorý na jednej strane robí neustále „racionalizáciu“ výroby, ktorá sa neraz prejavuje jej privatizáciou a vtiahnutím do trhového mechanizmu, aj pokiaľ sa jedná o oblasti ako školstvo, štátna správa či zdravotníctvo. Táto racionalizácia sa tiež prejavuje v tom, že zatiaľ čo časť pracujúcej triedy je vyžmýkaná na maximum, iná časť je na úrade práce. V časti prednášky tiež poukázal na nevýhodnosť chystaného transatlantického partnerstva v oblasti obchodu a investícii (TTIP)

Ako posledný vystúpil právnik Vladimír Kašuba, ktorý často pomáha pracujúcim po právnej stránke, napríklad aj počas nenastúpenia zamestnancov rádiológie v Martine z dôvodu radikálneho zníženia miezd. Prítomným priblížil svoje skúsenosti z praxe právnika ako aj svoje osobné politické názory, ktoré sú veľmi blízke politike strany VZDOR.

V odborárskej oblasti chce VZDOR-strana práce aktívne pokračovať, získavať nové a nové kontakty v podnikoch, vzájomne sa informovať, podporovať, medializovať problémy, ale aj ísť cestou aktívneho odporu – nie len v rámci jednej odborovej organizácie, ale spoločne ako trieda. Na záver semináru sa prítomní dohodli na vytvorení komunikačnej koordinácie, pravidelnom vydávaní tlačoviny z oblasti pracovných podmienok.

Vzdor-strana práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *