Skip to content

Štátnu kasu majú naplňovať najbohatšie firmy, nadnárodné korporácie a ľudia a nie my obyčajní pracujúci: Neznižujme dane firmám, ale pracujúcim

Vzdor-strana práce považuje návrh SNS, ktorý počíta so znížením daní pre firmy za škodlivý pre obyčajných pracujúcich a spôsobí to, že majitelia, manažment a akcionári budú mať viacej peňazí na svoje súkromné radovánky. Argumenty SNS, že ušetrené peniaze firmy preinvestujú na Slovensku sú viac ako úsmevné, keď si uvedomíme, akú obrovskú časť ziskov nadnárodné korporácie vyvezú zo Slovenska, čiže tento zákon by umožnil navýšenie ziskov, ktoré by odtiekli zo Slovenska.

Tiež si uvedomme, koľké milióny dostávajú tieto nadnárodné korporácie od nášho štátu, ako rôzne investičné stimuly, či daňové prázdniny. Vítame znížovania daní pre pracujúcich a navrhované zvýšenie nezdaniteľného minima však navrhujeme až do úrovne minimálnej mzdy, aby ľudia poberajúci minimálnu mzdu z nej žiadnu daň neplatili.

Samozrejme, štát by takto prišiel o financie do rozpočtu, ktoré idú hlavne na financovanie miest a obcí, takže Vzdor-strana práce navrhuje tieto opatrenia, kde by mal štát zamerať svoju pozornosť. Jasne hovoríme, že štátny rozpočet by mal byť napĺňaný hlavne zdaňovaním najbojatších ľudí, nadnárodných korporácií a spoločností, nie z výplat obyčajných pracujúcich. Preto Vzdor-strana práce navrhuje:

  • Zvýšenie dane z firemných ziskov a dane z dividend.
  • Zaviesť sektorové zdanenie rôznych monopolov, oligopolov, telekomunikačného a finančného sektora.
  • Zvýšiť zdaňovanie vysokých príjmov.
  • Zvýšenie daňovo-odvodovej kvóty.

Keď štyri pätiny daní platia štátom radoví pracujúci

Pozrime sa, čo hovoria štatistiky. Kým v roku 1950 platili najbohatší ľudia v Nemecku štyri pätiny všetkých daní, dnes sa to obrátilo a štyri pätiny daní na chod štátu platia obyčajní pracujúci a toto je podobné viac menej v celej Európe.

Boháči dosiahli to, aby čo najviac financií, ktoré zarobia našim vykorisťovaním si nechali vo svojich vreckách a totálne znížili svoje platby pre štát na daniach. Takto samozrejme nemá štát na nič.

Boháči urobia všetko preto, aby si každú korunu uchmatli pre seba a spoločnosti nedali skoro nič. Celé ťažisko financovania štátu šikovne oligarchia presunula na nás obyčajných pracujúcich. Daňové raje využívajú vo veľkom samozrejme aj rôzne firmy a nadnárodné korporácie.

Neoliberálna kapitalistická politika bola nástrojom toho, ako cez globalizáciu oligarchovia zlomili aj posledné bariéry, ktoré ich ako tak zväzovali v národných štátoch a teraz si môžu robiť všetko, čo si zmyslia. Práve najbohatší by mali formou daní v kapitalizme financovať štát v najvyššej miere, takto by aspoň z časti vrátili spoločnosti to, čo od nich vykorisťovaním vytiahli. Kapitalizmus je práve vďaka nenažranosti oligarchie v totálnej kríze, nerovnosť sa priepastne zväčšuje a chudoba je na postupe.

Nadnárodné korporácie sa u nás tešia miliónovým dotáciám: Zo Slovenska unikajú zisky do zahraničia v objeme 4,2% HDP

Obrovským problémom je tiež únik ziskov nadnárodných korporácii podnikajúcich u nás do Západnej Európy. Slovenskú ekonomiku najviac ovládajú nemecké spoločnosti, ktoré aj vďaka štedrým dotáciám od vlády ovládli obrovskú časť našej ekonomiky. Medzi rokmi 2010 až 2016 odišli zo Slovenska zisky do zahraničia vo výške 4,2 % HDP. U našich susedov to bolo nasledovné. Z Českej reubliky odišlo až 7,6% HDP, z Maďarska 7,2% HDP a z Poľska 4,7% HDP. Tieto ekonomiky tak prišli o miliardy EUR…

Na porovnanie, z EÚ dostávame dotácie na úrovni 2,2% HDP. Tiež si musíme povedať, že Slovensko dostalo za roky 2004 až 2015 od EÚ- 17,4 mld Eur, no 7,5 mld Eur sme museli do rozpočtu EÚ zaplatiť. Keď si to všetko porovnáte, tak jednoducho prídete na to, aké výrazne vyššie odtoky financií v miliardách Eur od nás odchádzajú na Západ, v porovnaní s tým, čo tu k nám príde formou dotácií z EÚ…

O daňových špekuláciách

K tomu si musíme pripočítať aj to, že Slovensko prichádza vďaka daňovej „optimalizácii“ cez daňové raje nadnárodných giagantov pôsobiacich u nás o riadne tučné príjmy do štátnej kasy. Najväčšie nadnárodné giganty ako Google, Apple, Amazon ( a to je len fliačik z celkového množstva takýchto spoločností ) platia prakticky mizivé dane len z malej časti svojho zisku a ako si vedia popresúvať svoje miliardové zisky cez rôzne daňové raje a vyhnúť sa tak zdaneniu.

Tu krásne môžete vidieť, že tie najbohatšie spoločnosti na svete sa vďaka takýmto “daňovým optimalizáciám” a daňovým rajom vyhýbajú zdaňovaniu a keď nejaké dane aj platia, tak sú to len totálne smiešne sumy. Veď napr. spoločnosť Apple mala zisk na úrovni 34 miliárd USD a vďaka fiškálnym operáciám medzi daňovými rajmi to spravila tak, že platila dane len zo sumy 2,5 miliardy USD, čo je totálny výsmech…

Dnes sa náš ( kapitalistický ) štát úplne vykašlal na vytváranie vlastných podnikov, ale len predhadzuje našich pracujúcich, ako lacnú pracovnú silu pre nadnárodné korporácie.

Už sa raz musíme zobudiť z toho sna, že nadnárodné spoločnosti tu chodia z nejakej láske ku nám, ale že tu idú preto, aby získali čo najväčši zisk a čo najlacnejšiu pracovnú silu, aby sa páni majitelia, manažment a veritelia krásne napakovali. Keby tomu tak nebolo, tak by tieto spoločnosti nepresúvali svoje závody do krajín s lacnou pracovnou silou, ale otvárali by nové pobočky vo svojich domovských krajinách, kde dávajú na platoch a daniach aj 2-krát, 3-krát, 4-krát viac, ako u nás…

Náš štát udeľuje týmto firmám daňové prázdniny a rôzne dotácie, niekedy až v desiatkách miliónov Eur. Miesto toho, aby štát zakladal naše podniky, rozdáva tieto stovky miliónov nadnárodným korporáciám.

Miroslav Pomajdík – predseda Vzdoru-strany práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *