Skip to content

Slovensko je v počte verejných nájomných bytov na chvoste Európy: Potrebujeme nové nájomné byty pre mladých, nie zbrojenie a novú vojenskú techniku za 2,071 miliardy eur, ktorú presadzuje Naď !

Na výstavbu bytov nie sú peniaze, no 2 miliardy na kúpu nových stíhačiek a ďalších 2,071 miliardy Eur na kúpu 228 kusov pásovej a kolesovej techniky, ktorú plánuje Naď, sú peniaze hneď. Vďaka Naďovi sa tak zbrojárske koncerny môžu tešiť, ako si krásne napakujú vrecká a určite nie len tie… Naď, ako verný mopslík NATO poslušne hlási, ako sa Slovensko zaviazalo vybudovať ťažkú mechanizovanú brigádu do roku 2026 a samozrejme ako ju on obetavo vybuduje… Nie je sa čomu čudovať, keďže to bol práve Naď, ktorého dlhoročná politická a aktivistická kariéra sa vždy točila okolo presadzovania záujmov NATO…

VZDOR-strana práce hovorí jasné nie miliardám Eur na zbrojenie, ale presadzujeme použitie týchto peňazí na vybudovanie potravinovej sebestačnosti, diaľnice, výstavbu nájomných bytov, podporu rodín, športu, zvyšovania materskej, na školstvo, nemocnice, starostlivosť o dôchodcov, či kultúru !

Slovensko je v Európe najhoršou krajinou, čo sa týka verejného nájomného bývania. Máme len 6% verejných nájomných bytov z celkového bytového fondu. Za socializmu sa u nás stavali ročne desiatky tisíc štátnych a družstevných bytov pre našich obyvateľov, veď ešte napr. v roku 1989, teda v poslednom roku socializmu, sa na Slovensku postavilo vyše 33-tisíc bytov ! Ročne sa stavalo aj vyše 10-tisíc rodinných domov. Štát za socializmu realizoval masovú štátnu výstavbu bytov, ktorá je unikátna v celej histórii Slovenska.

Nástupom kapitalizmu došlo aj k obrovskému útlmu výstavby bytov, bytový fond čelili veľkej privatizácii, kedy sa byty hromadne odpredávali do súkormného vlastníctva a tak sme sa za necelých 30 rokov dostali na chvost v počte nájomných bytov v Európe. Byty taktiež od pádu socializmu do dnešných dní u nás zdraželi 75-násobne! Pre porovnanie, v EÚ máme aj štáty, kde tvoria verejné nájomné byty z celkového bytového fondu až 62%, napr. u našich susedov v Rakúsku to je 42%.

Vzdor-strana práce jasne presadzuje vo svojom programe masovú výstavbu verejných bytov v réžii štátu, kde bude stabilné regulované nájomné po celom území Slovenska. Štát musí spustiť program dotácií na bývanie. Dnešná mladá generácia býva u rodičov aj po 30tke, lebo samostatné bývanie je pre nich nedostupné a aj to znemožňuje vytvárať si rodinu. Obrovským problémom je zadlžovanie mladých ľudí a rodín, ktorí musia splácať drahé hypotéky skoro celý svoj život, aby mali vlastné bývanie. Sťahujú sa do drahých podnájmov.

Keď sa pozriete na základné ľudské právo a to právo na dostupné bývanie, tak v tomto dnešný sýstem fatálne zlyháva a nevie garantovať pre našich ľudí jednu z najpodstatnejších potrieb a je na hony vzdialený dobre fungujúcemu socialistickému bytovému programu. Vieme dobre, ako Havel nazval byty v Petržalke, že sú to králikárne. Dnes za takúto 4- izbovú „králikáreň“ zaplatíte v Bratislave viac ako 200-tisíc Eur… Veď po Slovensku koluje výstižný obrázok s fotkou socialistických panelákov a textom: „Vziať si 45-ročnú hypotéku na byt, ktorý postavili komunisti pre ľudí zadarmo… Nepríde vám to divné?“

Štát sa v dnešnej dobe zbavil svojej kompetencie a presunul ich na mestá a obce, tie však nemajú na výstvabu peniaze a čelia zložitej byrokracii. Na Slovensku sa tak dokončilo za pár rokov len niekoľko stoviek obecných a mestských nájomných bytov.

Poďme spoločne vzdorovať oligarchii a jej vyciciavaniu a rozkrádaniu Slovenska, postavme sa spoločne kapitalizmu!

Miroslav Pomajdík- člen vedenia VZDORu-strany práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *