Skip to content

V obci Brusnica bola vďaka iniciatíve členov VZDORu-SP odhalená pamätná tabuľa Michalovi Potomovi, ktorého zavraždili banderovci: Toto sú zverstvá banderovcov !

Svoj prejav na slávnostnom odhaľovaní pamätnej tabule predniesol aj člen VZDORu-strany práce Martin Zeleňák, ktorý si môžete prečítať tu:

„ Na úvod nesmiem zabudnúť poďakovať sa za pozvanie a predovšetkým za skvelú myšlienku a prácu mojich priateľov pána Fecka a Kasardu ( obidvaja sú členmi VZDORu-strany práce ). Som naozaj veľmi rád, že v okrese Stropkov pribudlo miesto, ktoré si zaslúži nie len úctu, ale aj zamyslenie sa nad tým čo bolo, ako to je dnes a čo nás asi čaká.

Ľudská história je od nepamäti prepletená bojmi rôzneho charakteru a príčinami. Jeden z bojov je aj boj o holý život, asi taký, aký zvádzal náš  hrdina. On tento boj prehral, no jeho odkaz pre nás je na nezaplatenie a to vďaka Vám priatelia. Koľko je podobných obetí fašizmu a ich odkaz je pochovaný s nimi? Toto miesto, ako aj každé ďalšie na Slovensku bolo oslobodené Červenou armádou a Československým armádnym zborom. Na ich bedrách ležala cela ťarcha bojov a oslobodenia nášho kraja. Dokázali to za cenu veľkých strát na životoch.

Obyvateľstvo si prešlo strachom, hladom a chudobou. No žiť sa muselo ďalej a neostávalo nič iné, ako budovať krajinu ďalej. Okres Stropkov je toho pekným príkladom, čo ľudia dokážu, keď majú víziu a na fašizmus sa v tom čase ani nepomyslelo, pretože každý chodil do práce a každý mal štartovaciu čiaru života skoro rovnakú. Ľudia pracovali na seba a zisky z ich práce boli premieňané na byty za cenu, o ktorej dnes môžeme len snívať a za lekársku starostlivosť, ktorá sa nepredávala, na školy, ktoré je dnes problém vykúriť.

        Vážení hostia, fašizmus je nenávisť, ktorá sa rodí z rozdelenia ľudí v spoločnosti. Fašizmus sa rodí, keď lásku a priateľstvo vystrieda nenávisť, keď pomoc človeka človeku vystrieda závisť, keď bohatstvo jednotlivca je vykúpene chudobou druhých, keď viera v Boha končí za prahom kostolov,  keď všetko živé už nie je sväte, ale je to iba prívesok marketingu a ziskov. Preto dajme pozor priatelia, aby takéto pomníky boli už len z rokov druhej svetovej vojny pretože históriu už zmeniť nemôžeme.

        Jedná slovenská filmová legenda raz povedala veľmi výstižnú myšlienku, že „Niekedy treba nechať pluh a modlitebnú knižku a zobrať do ruky meč, aby sa zabíjanie nestalo zákonom“

V dnešnom čase plnom zvratov a rozvratov  buďme aj mi  pozorní, ľahko sa môže stať, že budúcnosť z nás spraví hrdinov na začiatku dediny.“

Martin Zeleňák- VZDOR-strana práce

Kto boli tzv. banderovci?

Banderovci vyvraždili viac ako 200-tisíc Poliakov, volynských Čechov, Židov, Slovákov, antifašistických Ukrajincov a Rusínov, komunistov, partizánov a vojakov Červenej armády

Pripomínanie si zverstiev, ktoré spáchali ukrajinskí banderovci je viac ako aktuálne, nakoľko dnešný ukrajinský režim rehabilitoval banderovcov a dokonca im prisúdil status hrdinov za nezávislosť Ukrajiny a dal ich na roveň antifašistických veteránov, ktorí porazili nacizmus. Takáto revízia dejín je šokujúca.

Ukrajinský režim robí všetko preto, aby potlačil svoju antifašistickú minulosť a vyzdvihol banderovcov a spravil z nich najväčších hrdinov ukrajinských dejín. Banderovcom v dnešnej Ukrajine stavajú pamätníky a sochy, busty a pamätníky antifašistom a príslušníkom Červenej armády sú vo veľkom odstraňované a ničené tak ako ukrajinskými neonacistami, tak aj oficiálnou štátnou mocou.

Banderovci v Ľvove rozpútali pogrom, počas ich vyčíňania zahynulo vyše 8 000 ľudí- Rusov, ukrajinských komunistov, Židov a ďalších ich odporcov. Mnohí banderovci, či ukrajinskí fašisti a nacionalisti ochotne kolaborovali s nacistami a spoločne s nimi systematicky vyvražďovali Židov, Rusov a iné národnosti, komunistov a všetkých antifašistov.

V Babom Jare postrieľali vyše 31 000 ľudí, ukrajinskí nacionalisti do konca vojny pozabíjali desaťtisíce Židov a medzi rokmi 1944 až 1946 povraždili vyše 30 000 vojakov Červenej armády, sovietskych bezpečnostných zložiek, antifašistických partizánov, komunistov a predstaviteľov sovietskej moci, či napr. aj Volyňských Čechov, Poliakov a ďalších…

Nezabudnime na to, že ukrajinskí nacionalisti tiež vytvorili jednotku SS Galizien ( Halič ) a prodružené policjané protipartizánske jednotky, ktorá sa vyznačovala obrovskou brutalitou a ktorá sa podieľala aj na potláčaní nášho SNP, či partizánskeho hnutia v Juhoslávii, ktoré viedol fenomenálny Tito.

Banderovci na našom území majú na svedomí smrť niekoľko desiatok ľudí. Nezabúdajme tiež na fakt, že z radov ukrajinských nacionalistov nacisti verbovali tých najsadistickejších a najfanatickejších bacharov v koncentračných táboroch. Ukrajinskí nacionalisti majú tak na svedomí v rokoch 1941 až 1950 státisíce obetí a z takýchto vrahov robia teraz na Ukrajine hrdinov…

Miroslav Pomajdík- VZDOR-strana práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *