Skip to content

Ako na povodne a poisťovácky hyenizmus…

10599608_10152729220739322_3033668040634500114_nNaša planéta je v katastrofálnom stave. Vracia nám zlé zaobchádzanie. Honba za ziskom, ktorá je hlavným motorom kapitalizmu, docielila to, že najväčšie prírodné lesné ekosystémy v Amazónii a na celom svete sa nám strácajú. Najväčší svetový zachytávač vody. Lesné ekosystémy nám ročne na celom svete ubúdajú v astronomickom tempe. Les je jediným, dlhodobou samo regulujúcim a obnovujúcim sa protipovodňovým systémom. Pýtam sa, odkiaľ sa nabralo toľko dažďov, toľko zrážkovej vody nad Európou?

Nabrala sa tu preto, lebo naše zdevastované ekosystémy, ktoré kedysi tak účinne zadržiavali vodu v podzemí ju už nedokážu absorbovať a tá sa následne vo veľkom množstve odparuje a ešte s väčšou intenzitou dopadá v podobe búrok na naše obydlia. Obrovskou chybou je myslieť si, že rozširovanie hrádzi a kanálov vyrieši problém s povodňami. Vidíme, že z roka na rok sú povodne intenzívnejšie a vody je stále viacej.

 

My musíme začať riešiť príčinu problému a nie dôsledky. Príčiny sú jednoznačné. Slabá ekologická diverzita v našich poľných ekosystémoch. Na našich poliach neexistujú skoro žiadne protivodné prirodzené lesné biokoridory, ktoré dokážu účinne zachytávať dažďovú vodu, ktorá tak bez zábran steká do dolín, čiže do našich potokov a riek, ktorých korytá nedokážu takéto množstvo vody ustáť. Je načase investovať do stabilných ekologických hrádzi a tými sú jedine úzke lesné a krovinaté pásy, ktoré by boli vysádzané cez polia, na miestach kde klesajú. Jedine takto zachytíme množstvo dažďovej vody, ktorá inak steká dole do dolín. S podobnými projektmi začali v Čechách s ohromným výsledkom. Pre porovnanie, takéto ekologické protipovodňové riešenie vyjde štát omnoho lacnejšie, ako keď bude stavať stále väčšie hrádze.

 

Vychcané poisťovne…

 

Možno ste aj vy zaregistrovali, ako poisťovne odmietajú poisťovať domácnosti, ktorých domy boli v minulosti vytopené. Áno je to presne tak, voľná ruka trhu nepustí, predsa poisťovne nemôžu ísť do rizika straty. Diktatúra kapitálu je nekompromisná, plať si poistné, no po prvom prípade vytopenia, vás už poisťovňa opätovne nepoistí a keď aj, tak za veľmi nevýhodných podmienok. Vidíte ten hyenizmus zo strany pánov bankárov ? Celé roky hrabú peniaze od nás obyčajných ľudí, no keď sa vyskytne naozajstný problém, poisťovne vám určité škody uhradia, ale iba raz.

 

Musíme si uvedomiť, že poisťovníctvo je tu nato, aby úzka skupina profitovala z nášho nešťastia. Sme im dobrí len na platenie peňazí, no pri prvom riziku dostanete nálepku , nepoistiteľní! Toto je pravá tvár tohto systému, ktorý funguje len nato, aby sa mala smotánka dobre. Na nás im vôbec nezáleží a čo nato my ? Nič. Nechávame to všetko tak, nebúrime sa, neštrajkujeme, prijímame pasívne svoj údel. Jediné čo dokážeme je plakať pred kamerou, ako s nami tí hore mávajú. Ľudia skonštatujú, že bankári sú nemorálni a to je tak všetko.

 

Kedy sa zobudíme? Kedy odstránime hlavnú príčinu nášho nešťastia a tým je kapitalizmus. Dokiaľ ho tu budeme mať, dovtedy budeme len plakať nad chamtivosťou poisťovní, bánk, finančných skupín, skorumpovaných politikov….Oni sa nezmenia, lebo voľná ruka trhu im to umožňuje a nikto sa im nestavia na odpor.

 

Verím, že sa raz ľudstvo dožije dňa, kedy vykorisťovanie človeka človekom nebude mať na svete miesto. My tu dnes nebojujeme len za nás, ale hlavne za budúce generácie, ktoré prídu po nás. Bojovať za lepší svet sa oplatí. Bojujme spoločne za socializmus !

 

Miroslav Pomajdík- podpredseda Vzdoru- strany práce

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *