Skip to content

Vzdor-strana práce tvrdo odsudzuje tureckú vojenskú ofenzívu voči kurdskej samospráve na severe Sýrie !

Erdoganov režim vedie dlhodobo proti Kurdom krvavú vojnu, kde sa turecká armáda dopúšťa mnohých zverstiev a zločinov. Turecká armáda nerešpektuje hranice Sýrie a vojensky operuje na jej územiach.

Turecko tiež spolupracovalo s Islamským štátom a umožňovalo mu cez jeho hranice dovážať vojenský materiál a nových bojovníkov a dokonca mu posúvalo informácie rozviedky o polohe vojsk. Turecký režim tiež vojensky a materiálne podporuje viacero islamistických povstaleckých skupín, ktoré operujú v Sýrii.

Vzdor-strana práce preto jasne považuje Erdoganov režim za diktátorský, šovinistický a islamistický, dokonca Erdogan sníva o obnovení niekdajšej Osmanskej ríše, čo môžeme vidieť aj pri nerešpektovaní hraníc Sýrie.

Erdoganov režim si pošpinil svoje ruky krvavou vojnovou politikou voči Kurdom, či už žijúcim v Turecku, alebo Sýrii, svojou spoluprácou s islamistickými povstalcami v Sýrii, prenasledovaním opozície, prepúšťaním desiatok tisíc ľudí zo štátnej správy a zatváraním ďalších tisícov odporcov do väzníc.

Nezabúdajme, ako sa Erdogan nepriateľsky vyjadroval počas kampane na adresu Európy a ako vyzýval Turkov, žijúcich v Európe, aby mali čo najviac detí a takto dali populačne odpoveď Európanom a ovládli ich krajiny, alebo na výroky, kedy odkazoval európskym štátom, aby zakazovali protiturecké demonštrácie. Tiež nezabúdame ani na vydieranie Európy tým, keď sa vyhrážal, že vpustí k nám státisíce migrantov.

Vzdor-strana práce tiež jasne hovorí, že krajina s takýmto režimom nemá čo hľadať v EÚ a preto Turecku treba zrušiť prístupové rokovania o vstupe do EÚ.

Nezabúdajme aj na niekdajšie slová Kisku, ktorý nazval Erdogana svojim priateľom a Turecko ostrovčekom stability. O čom nás to Kiska presviedčal? Či na slová Lajčáka: “Slovensko podporuje ambície Turecka stať sa členom EÚ. Pamätáme si veľmi dobre, ako Turecko bolo nápomocné v čase našej integrácie do Severoatlantickej aliancie a dnes sme zase pripravení pomôcť našimi skúsenosťami, naším vplyvom, aby Turecko dosiahlo svoj deklarovaný cieľ stať sa členom EÚ.”

Keď si však uvedomíme súvislosti, robili tak preto, lebo USA považujú Turecko za svojho strategického partnera a určite nebudú chcieť ani po tomto vývoji nijak ohroziť toto partnerstvo. USA a západné mocnosti ako Francúzsko, či Veľká Británia potrebujú Turecko ako svojho strategického hráča na destabilizáciu a ovládanie arabského sveta. Mohli sme to vidieť aj v tom, ako sa USA stiahli z kurdských území, aby mohla turecká armáda nerušene zasiahnúť voči Kurdom v Sýrii.

Solidarita s Kurdmi! Zastavte tureckú agresiu, vraždenie Kurdov a okupáciu sýrskych a kurdských území !

Vzdor-strana práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *