Skip to content

Cieľom Vzdoru-strany práce je vyhnať zo zdravotníctva PENTU a im podobných a voľnotrhové princípy: Naše návrhy na ozdravenie slovenského zdravotníctva, lebo zdravie nie je tovar!

12438978_10208648233943032_1016030866557913545_nSulík prednedávnom kritizoval SMER-SD a premiéra Fica, že dovolil PENTE expandovať do zdravotníctva. Táto kritika je naozaj oprávnená,  ale nie z úst Súlika a jeho strany SaS, nakoľko len pred nedávnom práve Sulík oznámil, že ich strana chystá novú zdravotnícku reformu a do svojho „zdravotníckeho tímu si zavolali aj „experta“ na zdravotníctvo, ktorým nie je nikto iný, ako Slovákom dobre známy bývalý minister zdravotníctva za Dzurindovej vlády – Rudolf Zajac. Áno, počujete dobre, ten Zajac, ktorý spravil zo zdravotníctva ďalšie odvetvie neoliberálneho trhu, kde sa predsa musia zaviesť presne také trhové mechanizmy, ako v ktoromkoľvek podnikateľskom odvetví. Áno je to ten pán Zajac, ktorý spustil mnohé poplatky, ktoré odbúravali solidaritu atď… Z tejto reformy sa náramne tešila aj finančná skupina Penta, ktorá sa po tejto reforme tak rozliezla po celom našom zdravotníctve. Zabudli sme na to, čo písala PLUSKA:“ že na podozrenia z korupcie v slovenskom parlamente pri schvaľovaní zdravotníckej reformy v roku 2004 poukazovala aj depeša veľvyslanectva USA v Bratislave, ktorú zverejnil portál WikiLeaks. Diplomatická správa ako zdroj podozrivý z kupovania hlasov nezávislých poslancov uvádza finančnú skupinu Penta“.

Je však úplnou pravdou, že strana SMER-SD nespravila nič proti expanzii PENTY do nášho zdravotníctva. Dnes PENTA ovláda poisťovňu Dôvera, ktorá za 8 rokov dosiahla zisk okolo 600 miliónov EUR, cez Svet zdravia vlastní 12 nemocníc, ku ktorým sa dostala buď prenájmom od VUCiek, alebo privatizáciou. Svet zdravia mal zisk za rok 2015 – 10 miliónov EUR.  Ďalej PENTA stojí aj za sieťou lekárni Dr. MAX, ktorá má ročné tržby na úrovni 23 miliónov EUR a nemôžeme zabúdať ani na sieť polikliník ProCare, tiež v rukách PENTY, kde boli zisky na úrovni 2,4 milióna EUR.

Ako sme si mohli všimnúť, PENTA si spravila z nášho zdravotníctva dojnú kravu a SMER-SD proti tomu nič okrem fráz nerobí. PENTA dlhodobo dosadzuje svojich ľudí do najvyšších postov na ministerstve zdravotníctva, či už to bolo za pravicovej vlády, keď sa stal ministrom Uhliarik za KDH ( prezývaný aj Pentliarik ). Kto zabudol, pripomíname mu, ako prepukla na verejnosť kauza, kedy Uhliarik údajne rokoval v sídle PENTY s Haščákom a spol. Za Ficových vlád pokračovali nominácie ľudí z chápadiel PENTY: pripomeňme si exministerku zdravotníctva Zvolenskú a Čisláka, ktorí pracovali pre PENTU. Vzdor-strana práce chce vyhnať PENTU zo zdravotníctva, ako aj celý neoliberálny trhový systém, ktorý dnes dominuje nášmu zdravotníctvu.

Za socializmu sa budovali zdravotné centrá aj vo väčších dedinách, dokonca sa otvárali zdravotné centrá, čo je dnes niečo nemysliteľné aj pre zamestnancov pri rôznych podnikoch, pre študentov škôl, pre deti materských škôl a jaslí. Dokonalá zdravotnícka sieť za socializmu, ktorá slúžila na precíznu a sústavnú zdravotnú starostlivosť každého jedinca, bola drasticky zdevastovaná a dnes devastácia pokračuje. Keď za socializmu boli výhrady ľudí, ako je možné, že ešte v našej dedine, či pri našom malom podniku nie je špecializované zdravotné stredisko, dnes ľuďom rušia aj pohotovostné služby v okresných mestách a musia cestovať desiatky kilometrov za zdravotníckou starostlivosťou…Sám prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Peter Makara konštatoval, že: „problémom je nezvýšenie počtu ambulancií všeobecných lekárov prakticky od pádu komunizmu…“.

Kedysi sa zdravotné centrá budovali, dnes sa zatvárajú a nové neštátne zdravotné pracoviská sa otvárajú s hlavným úmyslom, aby sa čo najviac napakovali na zdravotníctve skupinky a oligarchovia v pozadí … Nemocnice preberajú súkromné finančné skupiny a každá reforma v zdravotníctve končí a začína rušením lôžok, oddelení, stredísk, ambulancií, zvyšovania poplatkov a určovania nových pre obyčajných ľudí a končí to odpredajom nemocníc finančným žralokom… Toto je to chýrne kapitalistické zdravotníctvo a reformy. Zo zdravia sa stal biznis, komodita na trhu, tak ako všetko…

Zdravie nie je tovar

Pred vstupom do areálu Nemocnice v Ružomberku som raz stretol ženu, ktorá vyberala peniaze pre nejaké choré dieťa, opýtala sa ma, či neprispejem. Povedal som jej, že ja platím odvody každý mesiac a že z týchto mojich odvodov by malo byť tomu dieťaťu poskytnuté to čo potrebuje. Namiesto toho súkromný sektor na čele s Pentou účtuje za každú hlúposť nehorázne peniaze do svojej kasy. „Dobre hovoríte mladý muž“ odpovedala mi, podali sme si ruky, zaželali sme si nech sa darí.

Myslím si, že v tomto krátkom rozhovore je vysvetlená celá situácia v dnešnom zdravotníctve, ktoré je čo sa týka financií plné paradoxov – na jednej strane sa točia milióny, stavajú vily aj s podzemnými strelnicami a na druhej strane počúvame, že nie sú peniaze, že poisťovňa je v obrovskej strate, že nemocnice sú podfinancované. Aj otázka života a smrti závisí od majetnosti a ak nepríde Vilo Rozboril so zámorským hokejistom, ktorý vám nezaplatí drahú liečbu, tak jednoducho zomriete.

Práve biznis a vytĺkanie zisku v zdravotníctve sú jedinou prekážkou vo financovaní a poskytovaní dostupnej zdravotnej starostlivosti. Z neho potom pramenia všetky ostatné problémy. Kapitalistické zdravotníctvo je nastavené tak, aby aj pomyselný vlk, teda kapitalista, bol nonstop prežratý a koza keď chce ostať celá, musí vlka neustále kŕmiť a on ju za to nezožerie. Utiahnuť tento stav, kedy popri poskytovaní základných ľudských práv je potrebné naplniť vrecká kapitalistov, je finančne veľmi náročné. A preto sa z týchto práv pomaly ale isto uberá a občan napriek tomu, že platí odvody, musí čoraz viac doplácať ešte aj z výplaty.

Najskôr ukážkový prípad z histórie:

Charakteristická je história metyl-metakrylátu, jedného z druhov plastickej hmoty, z ktorého sa robili okienka v lietadlách a mnoho iných výrobkov. Ukázalo sa, že je tiež vhodný k zhotovovaniu umelých zubov a koruniek. V dôsledku monopolnej kontroly ustanovenej kapitalistickým koncernom „Dupont“ a firmou „Romm and Haas“ nad výrobou a odbytom tohto materiálu boli stanovené rôzne predajné ceny. Na priemyslové účely ho predávali za 85 centov za libru, avšak na zubné protézy po 45 dolárov za libru. Lekári sa rýchlo presvedčili, že nie je rozdielu medzi materiálom vyrábaným pre priemysel a materiálom na zubné protézy. Preto začali kupovať metyl-metakrylát od priemyselníkov za lacnú priemyselnú cenu, čo sa stretlo aj so súhlasom pacientov. To však znamenalo ranu záujmom kapitalistických monopolov. Videli v počínaní lekárov nezákonné pašeráctvo. Aby zabránili lekárom používať lacný materiál, dali monopolisti laboratóriám „vedeckú“ úlohu: pridať do metyl-metakrylátu dodávaného pre priemysel časť otravných látok – arzénu, alebo olova, aby znemožnili lekárom používať ho na protézy. Tu vidíme, ako kapitalistické záujmy bránia pokroku a napĺňaniu ľudských potrieb.

Ako je možné, že nejaký akcionár sedí na zadku a má 10% z tržieb za CT snímky? Načo platíme odvody?

V súčasnom období vidíme snahy zadlžených poisťovní šetriť a obmedzovať rozsah preplácania úkonov. Prečo poisťovne platia za každý úkon nehorázne trhové peniaze? Ak by bolo zdravotníctvo právom a nie kšeftom, ak by z neho nik nepotreboval profit, poisťovne by platili len toľko, koľko treba na udržanie bezplatnej zdravotnej starostlivosti. Ako je možné, že nejaký akcionár sedí na zadku a má 10% z tržieb za CT snímky? Načo platíme odvody? Platím ich pre nenažratého kapitalistického parazita, alebo ich platím preto, aby som sa nemusel báť ísť k lekárovi. Platím ich aj na to, že keď k lekárovi nepôjdem ja, tak moje odvody pomôžu niekomu inému s vážnou chorobou.

Ďalšia kritika z ich strany zaznieva na údajné neprimerané množstvo predpisovaných liekov. Áno aj farmaceutický priemysel je jeden veľký BIZNIS, ktorý potrebuje odbyt. Výrobné náklady liekov sú často krát smiešne, trhová cena je mnohonásobok týchto nákladov. Platíme za lieky, ktoré sme zaplatili na odvodoch už tisíckrát a v skutočnosti stáli tisíckrát menej.

Ak díleri farmaceutických spoločností obiehajú lekárov a ponúkajú im ten istý liek, tak už to je zárodkom korupcie v zdravotníctve. Pretože lekár sa musí pre niektorú farmaceutickú firmu rozhodnúť. Myslíme to v súvislosti s predpisovaním liekov. Samozrejme lekár môže predpísať raz liek jednej farmaceutickej spoločnosti, raz inej, ale ten tlak je tam vždy určite vysoký. Ak by sme mali štátnu výrobňu liečiv a dovážali jedine také, ktoré si nedokážeme z nejakého dôvodu vyrobiť sami, tak by otravovanie farmaceutických firiem, ktoré vysielajú svojich dílerov úplne odpadlo a predpisovalo by sa toľko liekov koľko je potrebných na vyliečenie pacienta a nie toľko koľko je potrebných na nakŕmenie kapitalistov z farmaceutických koncernov.

Ďalej – Košičan Richard Raši odovzdal celoplošne stanice rýchlej zdravotnej služby košickej firme Falck, tieto stanice po prevzatí začali jednak s prepúšťaním pracovníkov a jednak im ostáva niekoľko tisíc eur zisk, ktorý by mohol každý mesiac pomocť miestnej nemocnici.

Ďalej by bolo potrebné pozrieť sa, čo je motivátorom menežmentu a predstavenstva poisťovní. Či je to túžba pomôcť ľuďom, alebo túžba po neprimerane vysokom príjme, zatiaľ čo na ľuďoch idú šetriť.

Programové priority Vzdoru-strany práce v oblasti zdravotníctva:

1.Vyhnať súkromný sektor zo zdravotníctva do najväčšej moţnej miery.

2. Zrušiť súkromné zdravotné poisťovne. Všetky odvody použiť na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.
 
3. Poisťovňa nesmie mať štatút akciovej spoločnosti.
 
4. Pracovať na vývoji a technickom výskume, ktoré zabezpečia výrobu liekov,
zdravotníckych prístrojov a služieb, bez využívania súkromných firiem.
 
5. Bezplatné a dostupné zdravotníctvo.
 
6. Zaviesť jasné štandardy pri výkone prác a dodržiavanie pracovnej doby lekárov a sestier. Zabezpečiť prepustenie personálu, ktorý hrubo porušil štandardy.
 
7. Určenie maximálneho platu riaditeľa a manažmentu poisťovne.

 

8. Zrušiť priamu i nepriamu reklamu v zdravotníctve.

9. Zrušiť sponzorstvo a prednostné vyšetrenie.

10. Kúpeľníctvo vrátiť do rúk štátu. Musí slúžiť pracujúcej triede z dôvodu psychického a fyzického zaťaženia.
 

zz

Vyhlásenie vypracovali Stanislav Pirošík- predseda Vzdoru-strany práce, Miroslav Pomajdík- podpredseda Vzdoru-strany práce a Ján Zmeko- člen Vzdoru-strany práce  

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *