Skip to content

Vojna na Ukrajine môže dostať veľa nečakaných zvratov: To čo nás musi spájať, je túźba po živote v mieri !

Myslím, že na svete sa zdvihla vlna takej veľkosti, že to asi ani Putin nečakal, čo je dobré. Na tomto antivojnovom posolstve treba stavať, pestovať ho, neustále posilňovať a vytvárať na celom sveta silné antivojnové hnutie. Toto sa musí stať základnou požiadavkou Medzinárodného hnutia.

Postup ruskej armády sa začína drhnúť. Zrejme predpokladali, že to bude rýchlejšia záležitosť. Ak však z toho vznikne partizánsky boj, tak RF definitívne prehrala bez ohľadu na ďalší vývoj udalostí a Ukrajinu ( ako spojeneckú krajinu ), už teraz definitívne stratili na dlhé obdobia. Bez ohľadu na to, aká tam bude vláda, najbližšie generácie Ukrajincov budú vnímať Rusko ako agresora, ktorý napadol ich krajinu, ktorý zničil mestá, v ktorych bývali.

Už dnes sú tam napáchané škody, ktoré budú tichým svedectvom nešťastných udalostí dlhé roky a čím dlhšie bude konflikt pretrvávať, tým zničenejšia krajina tam zostane ( so zničenými životmi jej obyvateľov ). Budeme svedkami množstva utečencov po celej Európe. Tak, ako dnes žije po celej Európe jedna celá generácia utečencov z bývalej Juhoslávie, tak ak konflikt okamžite neskončí, bude jedna generácia vysťahovalcov z Ukrajiny…

Začínajú sa prejavovať efekty neželaného. Putin spravil teraz Ukrajinu ešte proNATOvskejšou, ako kedykoľvek bola. Vlastne hodil cez palubu, ako všetkých svojich podporovateľov v západnom svete, tak aj a to hlavne, hodil cez palubu všetkých antiimperialisticky orientovaných ľudí, ktorí roky bojujú proti vojnám a agresívnemu rozširovaniu NATO. Doslova zasadil najtvrdšiu ranu všetkym kritikom rozširovania NATO a zvyšovania zbrojenia. Dostal ich do veľmi ťažkej situácie a to aj napriek tomu, že nikdy neboli podporovateľmi jeho režimu.

Toto je scenár, ktorý si v NATO vysnívali a do ktorého Putin zatiahol ruský národ a hazarduje aj on so svetom rovnako, ako NATO na čele s USA. Ak sa Rusi budú musieť stiahnuť bez dosiahnutia vytýčených cieľov, tak to ešte posilní obrovské následky aj na ich vnútropolitický život ( ktoré sú už pri tomto stave značné ). Putinova opozícia bude posilnená, ako nikdy predtým, stratí aj povesť veľkého a neohrozeného stratéga a bude to mať obrovské dopady aj na zahraničnú politiku RF. Rusko bude zrejme tak izolované, že to nemá obdobu a toto bude mať veľmi vážne dôsledky a dopady na bežný život obyčajných ľudí v krajine. Bude narastať vnútorná nespokojnosť ruského obyvateľstva.

Veľmi vážne znepokojenie vyvoláva to, že za to draho zaplatia obyčajní ruskí pracujúci a zároveň, že západné imperialistické mocnosti môžu dostať Rusko do podobne bezvýchodiskovej situácie, ako dostali Nemecko po 1. svetovej vojne. To vyvoláva ale ďalšie obavy a to tie, že Putin a jeho klika oligarchov ( ktorých reprezentuje), hrá týmto o všetko.

Dostávame sa do kritického bodu, kedy si ani jedna strana nebude môcť dovoliť cúvnuť. Putin, vyzerá to tak, rozohral hru, ktorú ale asi nemôže zvládnuť a vymyká sa z pod kontroly. On rozohral s celým svetom ruskú ruletu. Áno, rozohral hru aj o budúcnosť Ruska, ale aj celého sveta. V tejto chvíli sa zdá tým najoptimistickejšim výsledkom, keď vojna okamžite skončí, lebo ináč nás čaká začiatok studenej vojny čislo 2.

Zároveň treba povedať, že aj západne krajiny konflikt eskalujú, keď namiesto toho, aby vyvýjali nátlak na okamžité zastavenie bojov a začatie okamžitých jednaní, posielajú ukrajinskéj strane pomoc v podobe zbraní.

Nádejou je, že sa podarí usadnúť k okamžitým rokovaniam, či už v Minsku, Budapešti, Varšave, či kdekoľvek inde.

Nech žije mier !

NIE imperialistickým vojnám- americkým, ruským, žiadnym…

V tejto chvíli celý svet musí jednotne volať po okamžitom zastavení krviprelievania a to čo nás musi spájať, je túźba po živote v mieri.

Martin Jágrik- člen vedenia VZDORu-strany práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *