Skip to content

VZDOR-strana práce volá po koordinácii celej antifašistickej ľavice: Paktovanie s krajne-pravicovými a konzervatívnymi silami považujeme za popretie ľavice ako takej !

Keď sa v roku 2016 krajne pravicová ĽSNS dostala do NRSR, na politickej scéne zavládlo zdesenie a viacerí politici najmä vtedajšej vládnej moci hovorili o potrebe budovať hrádzu proti fašizmu. Dnes už vieme, že to bolo hrané zdesenie a falošné predstieranie boja proti fašizmu. Za 5 rokov sa toho veľa zmenilo, žiaľ k horšiemu. Krajne pravicové prúdy posilnili, nie síce percentuálne, ale širšou spoločenskou akceptáciou.

SMER-SD a jeho posun do konzervatívnych vôd

Stranu SMER-SD sme nikdy nepovažovali za autentický ľavicový subjekt ( nakoľko nikdy nespochybňovala kapitalizmus a jej vlády boli najviac výhodné práve pre spriaznených oligarchov ), no jej nedávne delenie ju posúva ešte viac mimo tohto priestoru. Jedna časť pôvodného SMERu-SD, ktorú vedie Peter Pellegrini odletela na okraj pravicovo liberálnych vôd a svojimi postojmi sa približuje k SaS. Zvyšná časť SMERu-SD odletela do konzervatívneho priestoru, priamo do podobného ideového náručia premaľovaných Kotlebovcov- Mazureka a Uhríka.

V takejto situácii, najmä pri tvrde pravicovej vláde, ktorá šliape po zaujmoch bežných ľudí a rozleptáva ich bezcitnými pravicovými normami, zdaňovaním gastrolískov, útokom na kolektívne zmluvy vyššieho typu, odbory a odborové organizovanie, nehoráznym zdražovaním, ktoré sa chystá v najbližších mesiacoch, cítiť absenciu silnej ľavicovej alternatívy.

Antifašizmus bol vždy doménou ľavice !

VZDOR-strana práce pozorne vníma tento vývoj, ako aj spoločenskú potrebu po silnej ľavicovej alternatíve. Uvedomujeme si svoju historickú úlohu v tomto procese a sme pripravení napomôcť vzniku takejto ľavicovej alternatívy, ktorá bude pevnou protiváhou súčasného pravicového parlamentu a vlády, no zároveň bude pevnou politickou silou, ktorá znovu pozdvihne zástavu antifašizmu.

Celá história je dôkazom toho, že skutočná ľavica vždy hrdo niesla zástavu antifašizmu a často za to platila aj vlastnou krvou, preto vnímame ako zásadnú chybu, že na Slovensku sa do akejsi role ochrankyne antifašizmu pasuje neoliberálna pravica.

Predstavitelia KSS a ĽSNS na jednom pódiu…

Na ľavej strane spoločenského spektra miesto antifašizmu, v niektorých pripadoch dochádza k otvorenej kolaborácii s krajne pravicovými fašistickými prúdmi. Takýmto prípadom je žiaľ najmä Komunistická strana Slovenska (KSS), ktorej predstavitelia sa už viackrát objavili na spoločnej tribúne spolu s politikmi ĽSNS, Republiky či iných krajne-pravicových zoskupení.

Dôrazne odsudzujeme takéto konanie KSS a musíme žiaľ otvorene skonštatovať, že KSS sa takýmto správaním sama vyraďuje zo spolupráce s ľavicovými silami. Považujeme za nevyhnutné, začať pracovať na zbližovaní ľavicových síl, samozrejme okrem tých, ktoré kolaborujú s krajnou pravicou, čo je pre nás neprijateľné.

Na druhej strane máme informácie z prostredia členskej základne KSS, kde sa objavuje nespokojnosť so zbližovaním sa KSS s krajne-pravicovými, konzervatívnymi a nacionalistickými zoskupeniami. Preto každý antifašista z radov KSS, ktorý nesúhlasí s politikou vedenia KSS, má u nás dvere na spoluprácu otvorené.

Spoločný postup celej antifašistickej ľavice je pre Slovensko kľúčový

O rok nás čakajú voľby do samospráv a do VÚC a preto považujeme za vhodné, aby antifašistická ľavica postupovala do nich koordinovane. V záujme budovania silnej ľavicovej alternatívy bude VZDOR-strana práce ešte užšie spolupracovať so stranou Socialisti.sk.

Sme presvedčení o tom, že úzka spolupráca našich dvoch strán a ďalších ľavicových iniciatív, združení, hnutí, kolektívov bude pevným základom, na ktorom sa podarí vybudovať silnú zjednotenú antifašistickú ľavicovú alternatívu. Spoločnosť takúto alternatívu vyslovene potrebuje. Je totiž zarážajúce, že proti súčasnej neschopnej, ale chvíľami všetkého schopnej pravicovej koalícii sa črtá buď Pellegrini so Sulíkom, alebo Fico s Mazurekom a obe alternatívy sú podobnou katastrofou, ako súčasná vládna moc.

Veríme, že strany, hnutia, združenia, kolektívy, iniciatívy na ľavej strane politického spektra si uvedomia súčasnú žalostnú situáciu na ľavicovom spektre a rovnako ako naša strana, prejavia záujem o užšiu spoluprácu a koordinovaný postoj s ďalšími ľavicovými silami.

Sme presvedčení o tom, že ak šancu nepremárnime, najbližšie roky môžu znamenať prebudenie sa pokrokovej antifašistickej slovenskej ľavice.

VZDOR-strana práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *