Skip to content

VZDOR- strana práce k 1. máju Sviatku práce: Boj za práva pracujúcich a sociálne výdobytky musí byť nikdy nekončiacim procesom !

Dnes nám hovoria, že 1.máj Sviatok práce je komunistickým prežitkom, že dnes už nemá opodstatnenie…Opýtajte sa miliónov ľudí po celom svete, ktorí sú dnes bez práce, či bojovať o prácu je pre nich prežitkom! Spýtajte sa aj sami seba, či vaše podmienky v práci a vaše ohodnotenie, vaše zamestnanecké práva sú dostatočné. Nie je naozaj dnes za čo bojovať?

Množia sa prípady zlých pracovných podmienok

Množstvo našich pracujúcich musí pracovať v otrasných pracovných podmienkach a v porovnaní so ziskami, ktoré od nás tieto spoločnosti vyvážajú, aj za smiešne platy.

A čo nám radia rôzni „ekonomickí“ poradcovia, či kapitalistickí politici, ktorých vidíme v našich médiách? Hovoria o tom, že Slovensko má konkurenčnú výhodu v tom, že máme kvalifikovanú lacnú pracovnú silu, že to je našou výhodou, pri rozhodovaní investorov.

Pri rôznych štrajkoch a vyjednávaniach odborov o vyššie platy lamentujú, že keď sa u nás budú rapídne zvyšovať platy, prídeme o výhodu krajiny s lacnou pracovnou silou a spoločnosti od nás budú odchádzať a nebudú ďalej investovať.

Počujete dobre. Títo páni „odborníci“, ktorí za tieto „rady“ poberajú tisíce Eur mesačne, nám pracujúcim hovoria, nepožadujte vyššie platy, neštrajkujte, lebo už nebudeme krajinou s lacnou pracovnou silou a vystrašíte pánov kapitalistov… Človeku príde až nevoľno, keď počuje takýto hnus, ktorí oni nazývajú dobrými ekonomickými radami.

V Európe sa rozširuje fenomén dočasných pracovných miest, kde pracujúci majú minimálne zamestnanecké práva, kde môžu byť kedykoľvek prepustení bez akýchkoľvek kompenzácií, nemajú nárok na zamestnanecké výhody, nemajú istotu práce.

Toto je realita miliónov Európanov a mnoho Slovákov, zamestnanecké práva sú rapídne okliešťované, títo ľudia sú nútení pracovať pre rôzne agentúry,na dohody, živnosti a tým pádom sa ich netýkajú ani žiadne výhody z kolektívnych zmlúv.

Takto šetria kapitalisti na lacnej pracovnej sile, ktorá je neorganizovaná a ničím chránená. Stačí si pozrieť, ako sa na Slovensku rozširuje vo veľkých koncernoch najímanie ľudí cez agentúry… V kapitalizme sa z okliešťovanie práv pracujúcich stal doslova „národný šport“

Akonáhle začnú pracujúci ohrozovať vládu oligarchie, tá sa tvrdo zomkne a spoločne začne ničiť odpor pracujúcich. Za žiadnych okolností nemôže dopustiť, aby demokracia vpochodovala do ich vlastných fabrík, korporácií, spoločností, firiem…, lebo to by začal de facto zánik ich triedy.

Presadzujme systémovú zmenu, ktorá začína v podkopávaní kapitalizmu

Čo k tomu všetkému dodať, ľudia si stále neuvedomujú, že systémová zmena a víťazstvo obyčajných pracujúcich nezačína pri vymenení jedných kapitalistických bábok za tie druhé, lebo naozajstná zmena a revolúcia sa začína práve vtedy, keď začnete odstraňovať kapitalizmus, ktorý rozdelil svet na hŕstku boháčov s obrovskými možnosťami a väčšinu porazených.

Takýto systém nebude nikdy demokratický a slobodný, lebo ten kto má obrovský kapitál, ten bude diktovať podmienky a kúpi si akúkoľvek politickú bábku a jeho stranu…

Preto bojujme za vytvorenie autentickej ľavice, ktorá sa postaví kapitalizmu a začne budovať lepší a spravodlivejší svet.

Nenechajte sa strhnúť do konzervatívno-nacionalisticko-neoliberálnych bojov, ale vydajme sa cestou naozajstnej systémovej zmeny, ktorú môže priniesť len zjednotená antikapitalistická ľavica.

Voliť nestačí, organizujme sa!

Miroslav Pomajdík- VZDOR-strana práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *