Skip to content

Ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Antifašizmus nemôže byť len o spomínaní, lebo fašizmus sa opäť udomácňuje v Európe

Uctime si pamiatku všetkých, ktorým nebolo umožnené dožiť sa pádu fašizmu a vytúženej slobody. Dejiny sú nám varovaním, aby sa takéto zverstvá už nikdy neopakovali!

Obete na Slovensku

Vojnu neprežilo vyše 70 000 slovenských Židov a niekoľko tisíc Rómov, ktorí zahynuli v koncentračných táboroch po celej Európe. Po vojne sa v 175 masových hroboch na území Slovenska našlo 3 723 osôb, ďalších 747 osôb bolo zavraždených v Kremničke, v Nemeckej zahynulo 900 ľudí, v Ostrom Grúni a Kľaku do 500 ľudí.

Do oslobodenia boli u nás postrieľané tisíce civilistov a tisíce našich obyvateľov boli odvlečené do koncentračných táborov v Nemecku, napr. aj vyše 15 000 slovenských vojakov. Z nemeckého zajatia sa nakoniec podarilo vrátiť len zlomku odvedených.

Pri oslobodzovaní Slovenska padlo 63 000 vojakov Červenej armády, 11 000 vojakov rumunskej armády a počas oslobodzovania celého územia Československa zomrelo 3 500 vojakov 1. Československého armádneho zboru. My si úprimne ctíme odkaz našich hrdinov, ktorí oslobodzovali našu vlasť od domácich gardistov a nemeckých nacistov.

Dnes je čoraz dôležitejšie pripomínať si víťazstvo nad fašizmom a verejne prezentovať antifašistické myšlienky a symboliku, nie preto, aby sme si len „pripomínali históriu“, ale preto, lebo kapitalistický systém so svojou protiľudovou politikou (kedy celé národy za lacno spravujú cudzí majetok, sú vystavované vojnám, a štvané jeden proti druhému) vytvára podmienky pre nástup nového fašizmu.

Hysterická protisovietska propaganda vo viacerých štátoch EÚ tomu navyše pomáha. Dnes má už človek pocit, že Českú republiku neoslobodili Sovieti, ale Američania…

V Poľsku a na Ukrajine odstránili už tisíce pamätníkov oslobodenia venované Červenej armáde, v Českej republike odstránili sochu maršála Koneva a postavili pamätník vlasovcom. V Pobaltí, na Ukrajine stavajú pamätníky miestnym nacistickým kolaborantom z radov SS a vo veľkom sa začína prekrúcať história 2. sv. vojny a antifašistického odboja…

Navyše sa dostávame do novej éry, kedy povedať niečo iné než je oficiálny názor (ktorý aj tak nikto nemá) znamená stať sa kontroverzným, alebo rovno plateným agentom. ZSSR zohral rozhodujúcu úlohu pri porážke nacistického Nemecka, za ktorú zaplatil krutú daň, kedy zahynulo až 27 miliónov jeho obyvateľov.

Preto je dôležité, aby sme aj 9. mája ukázali, že nie sme ľahko zmanipulovateľní hlupáci a že antifašizmus je normálny a morálny.

VZDOR-strana práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *