Skip to content

VZDOR-strana práce chce zaželať všetko dobré Rómom k dnešnému Medzinárodnému dňu Rómov

Rómsky svet a svet majority, aj keď je tak veľmi blízko seba a prelína sa, aj tak je veľakrát medzi nami toľko pomyselných hraníc a bariér, ktoré nás od seba vzdiaľujú, preto by sme chceli popriať nám všetkým, aby sa tie hranice v nás začali búrať, aby sme spoznávali jeden druhého, obohacovali sa vzájomne a nedelili sa na „cigánov“ a bielych, ale aby sme sa indivuduálne posudzovali ako ľudia !

Rómska kultúra, piesne, tradície určite obohatí toho, kto sa jej nebude brániť. Rómsky svet je svojský, komu sa však úprimne otvorí, spozná jeho čaro a krásu.

Za socializmu boli vzťahy Rómov a majority na úplne inej úrovni, boli úprimné, priateľské a o to vrúcnejšie a 30 rokov kapitalizmu uvrhlo veľké množsvo Rómov do osád, kruhu zaostalosti, mizérie a katastrofálnych životných podmienok a kapitalistický štát tak ukázal v plnej nahote, že nezvláda zabezpečiť dôstojné podmienky na život pre veľké množstvo Rómov, to čo za socializmu bolo samozrejmosťou…

Preto želáme všetkým Rómom veľa zdaru, úspechov a nám všetkým viacej empatie a porozumenia, aby sa tie naše svety od seba nevzdiaľovali tak priepastne, ako je tomu žiaľ teraz.

VZDOR-strana práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *