Skip to content

VZDOR-strana práce zorganizovala v Pohronskej Polhore mimoriadne vydarené stretnutie ľavicových subjektov, ktoré sú združené na spoločnej kandidátke Socialistov.sk

Hlavnými vystupujúcimi bol Eduard Chmelár– predseda Socialistov.sk a líder kandidátky, Artur Bekmatov– predseda Frontu ľavicovej mládeže a podpredseda Socialistov.sk a Miroslav Pomajdík z vedenia VZDORu-strany práce.

Po živej diskusii nasledoval hudobný program v podaní členov vedenia VZDORu-strany práce Patrika Jankoviča a Stanislava Pirošíka, ktorý pokračoval do neskorých večerných hodín a strhol celé publikum.

Eduard Chmelár: „Tragédiou slovenskej politiky je, že zásadné otázky bezpečnosti hrajú vo voľbách okrajovú úlohu. Preto vznikajú paradoxy, ako napríklad, že väčšina Slovákov nechcela integráciu do NATO, ale volila strany, ktoré vstup do aliancie podporovali. Dnes je to veľmi podobné. Ľudia nesúhlasia so zvyšovaním zbrojenia, s prítomnosťou amerických vojakov na našom území, s obchodnou zmluvou s USA, ktorá výrazne zníži kvalitu našich potravín – ale napriek tomu chcú voliť strany, ktoré toto všetko pripustia.

Lenže dnes ide naozaj o mier. U nás i vo svete. Prosím, myslite na to, keď pôjdete voliť, že voľbou veľkých strán volíte zbrojenie, účasť na vojnách a nevýhodné obchodné zmluvy pre Slovensko. Socialisti.sk nikdy nedopustia, aby na Slovensko vkročila čižma cudzieho vojaka. Ak im dovolíme zabrať naše letiská, už nikdy ich odtiaľto podobrotky nedostaneme (pozrite sa, ako arogantne sa správajú voči suverénnemu rozhodnutiu irackého parlamentu, aby odišli z ich vlasti). Pre nás to nie je okrajová téma, pre nás je ochrana mieru podstatou našej existencie a základnou podmienkou, z ktorej nepoľavíme.“

Artur Bekmatov:„ Severoatlantická aliancia (NATO) nás roky tlačí do zvyšovania financií vynakladaných na zbrojenie. V NATO nie sme partneri, ale vazali nútení umelo udržiavať dopyt zbrojoviek. Zvyšovanie zbrojenia obhajujú všetky strany – ako opozičné, tak aj koaličné (Smer-SD, SNS, Most-híd).

V roku 2022 máme vynaložiť na zbrojenie 2% HDP, čo je šialená suma. Ak by sme spravili to, čo Nemci – že by sme naopak znížili financie na zbrojenie z 2% na 1,5% HDP, tak získame do štátneho rozpočtu takmer 2 miliardy eur. Za to sa dajú postaviť tisíce bytov v mnohých regiónoch Slovenska, ktoré môže štát poskytovať mladým rodinám za cenovo dostupné nájomné. Zároveň môže tlačiť na trhové ceny nehnuteľností.

Suma sumarum: Skresaním výdavkov na zbrojenie budeme v NATO dobrým príkladom pre ostatné krajiny ako nezbrojiť a radšej hľadať v medzinárodnej politike cestu k dialógu. Za ušetrené financie môžeme budovať lepšie Slovensko pre všetkých. Nie pre vyvolených.“

Miroslav Pomajdík:„Jedným z riešení zvyšovania platov pre pracujúcich v kapitalizme je posilňovanie odborov a kolektívneho vyjednávania a zastúpenia pracujúcich v zamestnaneckých radách firiem. Na Slovensku je pokrytých kolektívnou zmluvou len približne 35% pracujúcich, v takých štátoch ako napr. Belgicko, Rakúsko, Francúzsko, Fínsko, Švédsko je to od 90% ku pomaly 100%.

Kolektívne zmluvy sa musia vzťahovať na sektory a musia zastrešovať všetkých zamestnancov, bez ohľadu, či sú členmi odborov, alebo nie. Musíme tlačiť na rozširovanie platnosti kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. Pre porovnanie v Čechách je okolo 12% pracujúcich v odboroch, no kolektívne zmluvy zastrešujú až 50% pracujúcich.

Tým, že zvýšime rapídne podiel pracujúcich, ktorí sú zastrešovaní kolektívnou zmluvou na Slovensku, posilníme postavenie pracujúcich, ktorí tak nebudú osamelo stáť zoči voči firmám a tým pádom majú hneď horšie postavenie presadiť si nejakú adekvátnu výplatu. Pracujúci budú mať tak cez sektorové kolektívne vyjednávanie silnejšiu pozíciu presadiť adekvátne zvyšovanie platov pre väčšinu pracujúcich. Tak isto pracujúci musia začať tlačiť na zamestnávateľov cez protesty a štrajky, čo musí byť ich účinná zbraň.“

VZDOR-strana práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *