Skip to content

Spojme sily, v boji za práva pracujúcich v celej Európe !

Premeňme si pojem „flexibilné fungovanie trhu práce“ na drobné. Ide o fenomén dočasných pracovných miest, kde pracujúci majú minimálne zamestnanecké práva, kde môžu byť kedykoľvek prepustený bez akýchkoľvek kompenzácií, nemajú nárok na zamestnanecké výhody, nemajú istotu práce.

Toto je realita miliónov Európanov a desaťtisícov Slovákov, zamestnanecké práva sú rapídne okliešťované, títo ľudia sú nútení pracovať pre rôzne agentúry,na dohody, živnosti a tým pádom sa ich netýkajú ani žiadne výhody z kolektívnych zmlúv.

Takto šetria kapitalisti na lacnej pracovnej sile, ktorá je neorganizovaná a ničím chránená. Stačí si pozrieť, ako sa na Slovensku rozširuje vo veľkých koncernoch najímanie ľudí cez agentúry… V kapitalizme sa z okliešťovanie práv pracujúcich stal doslova “národný šport”

Páni oligarchovia a im poplatní politici, analytici sa boja jedného, že pracujúci sa prebudia, začnú čoraz viac bojovať za svoje práva a nezostanú len pri požiadavkách na zvyšovanie platov, ale začnú ohrozovať samotnú podstatu kapitalizmu a vykorisťovania v ňom. Boja sa uvedomelých pracujúcich , ktorí môžu v budúcnosti ohroziť ich kapitalistické panstvo, ich rozprávkové majetky, ktoré získali vďaka nášmu vykorisťovaniu.

Rôzne celebrity, umelci, herci, žurnalisti, ktorí boli takí odhodlaní “bojovníci” na tzv. protikorupčných protestoch, boli pri štrajku vo Volkswagene ticho a už sa nehrnuli na pódiá odborárov, aby podporili pracujúcich. Tu môžeme teda jasne vidieť, o čo týmto celebritám v skutočnosti ide a za koho kopú…

Úprimne si povedzme, že pracujúci sa len tak nenechajú manipulovať od rôznych kádrováckych celebrít, ktoré svoje aktivity ladia striktne do jedného ideologického politického prúdu. Povedzme si úprimne, že s neskúsenou mládežou sa vždy lepšie manipuluje, ako životom skúsených pracujúcich.

Pracujúci na Slovensku si musia tiež uvedomiť, že sa musia za seba postaviť, že sa nesmú nechať rozoštvať medzi sebou a vždy sa podporiť, keď niekde vypukne štrajk. Nemôžu podľahnúť takým hlasom, ktoré označovali štrajkujúcich vo Volkswagene za nenažraných, že majú výborné platy oproti iným na Slovensku a ešte sa im máli. Takéto uvažovanie musí skončiť, musí nastať obrat v myslení a pracujúci si musia položiť otázky, ako, koľko tá a tá spoločnosť vytvorí čistého zisku a koľko z toho ide pre pracujúcich v danej spoločnosti.

My pracujúci celej Európy, celého sveta, bez rozdielu na národnosť, etnikum, bojujeme v našich krajinách za to isté, zvádzame ten istý triedny zápas a práveže musíme bojovať za čo najvyššie platy, aby kapitalisti nemohli si len tak pendlovať a vydierať nás, že v tej a tej krajine je lacnejšia pracovná sila a preto sťahujú výrobu tam a tam. Naše požiadavky sa však nemôžu obmedzovať iba na kozmetické zvyšovanie mzdy, lebo mzda ako taká je iba jedným výrazom ceny práce a ich požiadavky musia smerovať aj celkovo proti kapitalistickému systému.

Miroslav Pomajdík- Vzdor-strana práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *