Skip to content

Žiadame zákaz pre herbicíd glyfosát na Slovensku: Využíva sa v poľnohospodárstve napriek štúdiám, ktoré hovoria o jeho schopnosti mutovať gény

Nechválne známa spoločnosť Monsanto vyrábala kedysi prípravok Agent orange, ktorý vo veľkom používala americká armáda vo vojne vo Vietname na ničenie džungle a ktorý zamoril tak túto krajinu, že dodnes sa vo Vietname rodí množstvo postihnutých a zmrzačených detí a výskyt nádorových ochorení je veľkým problémom celej krajiny. Táto spoločnosť stojí aj za geneticky modifikovanými potravinami tzv. GMO a prípravkom na hubenie buriny Roundup, ktorý sa vo veľkom používa aj v slovenskom poľnohospodárstve.

Nedávno svet obletela správa, kedy bývalý školník zažaloval spoločnosť v USA, že mu spôsobila rakovinu a vyhral. Množstvo vedcov po celom svete bije na poplach, že látky v Roundupe môžu byť potencionálne karcinogénne, dokonca Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila látku glyfosát, ktorú obshauje Roundup, na zoznam karcinogénov.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny WHO dokonca študovala recenzované vedecké štúdie, kde až 3/4 všetkých štúdií zistili, že glyfosát dokáže spôsobovať mutáciu génov. Aj napriek tomu, pred dvoma rokmi povolila EÚ používanie glyfosátu v poľnohospodárstve na ďalších päť rokov.

Na svetlo sa však dostali nové podozrenia, ktoré boli predložené v Európskom parlamente, ktoré obviňujú tvorcov správy, ktorá sa zaoberala zdravotnými rizikami glyfosátu na ľudí, že bola až z 50% opísaná z textov spoločnosti Monsanto, ktorá vyrába spomínaný Roundup.

Povedzme si, že táto správa, na základe ktorej rozhodol aj Európsky úrad pre bezpečnosť potravín o povolení používania glyfosátu v poľnohospodárstve, pochádza z Nemeckého federálneho inštitútu pre posudzovanie rizík. Jej autori sa bránia, že tvrdenia z okopírovaných statí zo správy Monsanta vedecky overili a keď sa všetko zhodovalo, tak ich použili aj do svojej správy.

Tieto tvrdenia sú však viac ako podozrivé a vyvolávajú množstvo otáznikov. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín aj po zverejnení týchto faktov nemieni nijak zakročiť k obmedzeniu, či zákazu používania glyfosátu v poľnohospodárstve EÚ.

Podobné zistenia vyplávali na povrch aj pri americkej Agentúre pre ochranu životného prostredia, kde sa zistilo, že až polovica ich štúdií bola použitá zo štúdií, ktoré boli verejnosti neznáme a ktoré si nechali vypracovať spoločnosti ako Monsanto a ďalšie. Takéto dôkazy jasne vrhajú podozrenia na štátne úrady, v koho záujme naozaj rozhodujú, či nás obyčajných ľudí, alebo veľkých spoločností a akú reálnu úlohu pri ich rozhodovaní hrá tajná lobby gigantov ako Monsanto.

Viacerí vedci tiež prišli so štúdiami, podľa ktorých niektoré látky v tomto prípravku vedú k zabíjaniu embryonálnych a pupočných buniek a aj buniek ľudskej placenty. Spoločnosť tiež tvrdí, že tento prípravok nezaťazuje životné prostredie, to však vyvracajú merania vedcov, ktoré našli niektoré látky tohto prípravku vo vzduchu, pôde, vode, potravinách, či aj v samotných našich telách. Tieto látky kontaminujú naše životné prostredie.

Preto jasne žiadame, aby bolo používanie glyfosátu a všetkých prípravkov, ktoré ho obsahujú, na Slovensku zakázané.

Vzdor-strana práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *