Skip to content

Alarmujúce čísla, len 20% bravčového mäsa v našich obchodoch pochádza zo Slovenska: Vzdor-strana práce hovorí jasné nie zbrojeniu, áno potravinovej sebestačnosti

Za socializmu sa u nás chovalo 2,7 milióna ošípaných, dnes to je ledva 600-tisíc! Na Slovensko sa dovezie vyše 100-tisíc ton bravčového mäsa zo zahraničia, veľakrát pochybnej kvality a s veľkým obsahom antibiotík. Vzdor-strana práce má vo svojom programe obmedzenie používania antibiotík pri chove hospodárskych zvierat. Slovensko dopláca aj na zánik bitúnkov a mäsokombinátov vybudovaných za socializmu a tak veľké množstvo našich ošípaných vyvážame na porážku do zahraničia. Alarmujúce je, že len 20% bravčoviny v našich obchodoch pochádza zo Slovenska…

Podľa posledných zistení Potravinárskej komory Slovenska, v našich obchodných reťazcoch nájdeme len 37,2% našich potravín. Sú to naozaj alarmujúce čísla. Na Slovensku sa likvidujú chovy ošípaných, dojníc, oviec a ďalších hospodárskych zvierat. Zatvárajú sa mäsovýroby, bitúnky, mliekarne, no my vo veľkom zbrojíme. Na zbrojenie má Slovensko dať do roku 2030 až 30 mld EUR!

Tiež jasne hovoríme, že štát muisí dohliadať na kvalitu života zvierat chovaných v potravinárskych a mäso spracujúcich podnikoch. Je neprípustné, aby tieto zvieratá akýmkoľvek spôsobom trpeli počas života či porážania.

Vzdor-strana práce jasne hovorí, že naš štát musí vybudovať v spolupráci vlastné štátne bitúnky a mäsokombináty,ktoré by fungovali ako štátne podniky a neboli by sme tým pádom odkázaní na zahraničie, vytvorili by sme nové pracovné miesta, pomohli by sme našim družstvám a vybudovali by sme štátne podniky, ktorých zisky by boli určené na rozvoj našej krajiny a neputovali by do vrecka zahraničného koncernu. Produkovali by sme kvalitné a česrtvé mäso, ktoré by neputovalo ku spotrebiteľovi dlhé hodiny zo zahraničia, nebolo by pochybnej kvality a plné chémie ! Podporovali by sme rozvoj našich pracujúcich. Celý článok nájdete po kliknutí na ikonku Continue reading: 

V našom programe je obnova družstiev, mäsokombinátov, fabrík na potravinovú výrobu a výrobkov, podpora pre komunitné pestovanie plodín, zeleniny, ovocia ( opäť obnovovať a zveľaďovať ovocné sady na celom území SR ) a drobnochovu zvierat, ktoré zabezpečia prácu aj pre množstvo nezamestnaných ľudí s nižším vzdelaním a v týchto opatreniach vidíme aj jeden z hlavných nástrojov, ako dokážeme pomôcť riešiť problémy Rómov, ktorí by v družstvách našli prácu. Zo skúseností z Anglicka jasne vyplýva, že slovenskí Rómovia tvoria v niektorých fabrikách v Anglicku zameraných na spracovanie mäsových výrobkov, či iných fabrikách zameraných na potravinovú výrobu aj 20-30% zamestnancov. O tom sa na Slovensku hovorí málo.

Štát musí konečne začať aj priamo zakladať štátne potravinárske podniky, ktoré výrazne pomôžu k potravinovej sebestačnosti našej krajiny.

Vlády po roku 1989 nechali naše hospodárstvo výlučne v rukách súkromného sektora. Miesto toho, aby milióny zo štátneho rozpočtu putovali na rôzne projekty vytvárania štátnych podnikov vo vlastníctve Slovenskej republiky a pomáhali by pri rozvoji našej krajiny, tie sú rozdávané zahraničným korporáciám, ktoré prichádzajú na Slovensko za lacnou pracovnou silou a my im ešte dávame daňové prázdniny a miliónové stimuli a oni si od nás vo veľkom vyvezú zisky. Medzi rokmi 2010 až 2016 odišli zo Slovenska zisky do zahraničia vo výške 4,2 % HDP.

Československo bolo za socializmu poľnohospodárskou veľmocou, no to sa podarilo za posledných 29 rokov totálne rozvrátiť. V akom stave je naše poľnohospodárstvo je alarmujúce aj z toho hľadiska, že pri rýchlom tempe nárastu obyvateľov Zeme a pri zvyšovaní spotreby potravín, vystavujeme našich obyvateľov veľkému riziku z nedostatku potrebnej výživy, nakoľko sa spoliehame na dovoz potravín ( aj to veľakrát pochybnej kvality) a to sa nám pri rôznych krízach kruto vypomstí nedostatkom potravín.

Potrebujeme opäť vybudovať potravinovú sebestačnosť, rapídne zvýšiť stavy dobytka, obnoviť zavlažovací systém na poľnohospodárskej pôde, aby sme na našom území vedeli vyprodukovať dostatok kvalitnej potraviny pre našich obyvateľov, aby sme vedeli vytvoriť nové pracovné miesta práve v poľnohospodárstve. Podpora poľnohospodárstva a potravinovej výroby je investíciou do budúcnosti a rozvoja celej krajiny.

Povedzme si však jedno, že kapitalizmu sa nikdy nepodarí vyriešiť hlad vo svete a pri stále narastajúcom počte ľudí to bude ešte horšie, nakoľko práve kapitalistický trhový systém môže za to, že vo svete je aj pri dostatku potravín hlad, nakoľko rozhodujúci je v ňom zisk pre určitú úzku skupinku oligarchov, ktorí na biznise s potravinami rozprávkovo bohatnú. Hlad a chudobu vo svete zastaví len porážka neoliberálneho kapitalizmu a nastolenie socializmu, ktorý bude pozerať na človeka ako na jedinečnú ľudskú bytosť a nie ako na ľudský zdroj, ktorý treba využiť pre blahobyt 1% buržoázie.

Miroslav Pomajdík – predseda Vzdoru-strany práce

4maj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *