Skip to content

Pivovarnícke giganty u nás nepoužívajú slovenský chmeľ a od pádu socializmu sme prišli o 1 159 hektárov chmeľníc: Opatrenia Vzdoru-strany práce na obnovu chmeľníc

Pivo patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete. Slováci svojou spotrebou piva za rok patria zo všetkých krajín sveta na 20. miesto ( bratia Česi dokonca vedú svetový rebríček ), v priemere vychádza viac ako 70 litrov piva na každého obyvateľa Slovenska na rok. K pivu však neodmysliteľne patrí chmeľ a práve v pestovaní chmeľu Slovensko od pádu socializmu totálne upadlo. Povedzme si tiež jeden nemilý fakt, pre väčšinu z vás to bude asi novinka, že len jediný veľký pivovar na Slovensku a to Urpiner ( plus niekoľko malých remeselných pivovarov ), používa pri varení piva chmeľ vypestovaný na Slovensku. Takže keď si pochutnávate na pive z najväčších slovenských pivovarov ( ktoré v dnešnej dobe aj tak ovládajú zahraničné koncerny ), tak vedzte, že chmeľ použitý pri ich výrobe nebol vypestovaný na Slovensku, ale bol dovezený zo zahraničia. Rozvoj chmeľníc na Slovensku začal práve za socializmu a to od 50-tych rokov.

České pivá si zakladajú hlavne na tom, že používajú svoj slad a chmeľ vypestovaný v Českej republike. Za socializmu sa na Slovensku pestoval do roku 1993 chmeľ na vyše 1 300 hektároch, dnes sa pestuje už len na zlomku rozlohy a to na biednych 141 hektároch. Pestujú ho len štyri družstvá, ktoré pochádzajú výlučne z Trenčianskeho kraja. Úroda sa pohybuje niekde na úrovni medzi 105 až 140 tonami chmeľu, no ani tá neputuje poväčšine do pivovarov na Slovensku, ale až 90% úrody sa musí vyvážať do zahraničia. Aj to je jeden z výsledkov privatizácie našich pivovarov a ich následné ovládnutie zahraničnými koncernami, ktoré si na výrobu piva dovezú chmeľ zo svojich domovských krajín a aj vďaka tomu chmeľnice na Slovensku totálne upadli. Je to naozaj smutné zistenie.

Vzdor-strana práce chce napomôcť oživeniu pestovania chmeľu na Slovensku rôznymi opatreniami. Medzi ne patrí napr. zvýšenie dotácií pri zakladaní chmeľníc a na chmeľnice ako také ( oproti Českej republike ich máme o polovicu nižšie ), taktiež zrušením kontoroverzného zákona, ktorý určuje, že na zriadenie každej novej chmeľnice treba stavebné povolenie, taktiež štát musí podať pomocnú ruku so sceľovaním pôdy pri nových chmeľniciach, či výmenou pôdy vo vlastníctve štátu, nakoľko keď sa vybuduje chmeľnica, tak chmeľ v nej rastie a obhospodaruje sa aj 40 rokov a sú veľké problémy s prenajatím pôdy od veľkého množstva vlastníkov na tak dlhé obdobie a aj to bráni ďalšiemu rozširovaniu chmeľníc na Slovensku. Za socializmu štátne pivovary na Slovensku pomáhali rozvíjať celú našu krajinu, no dnes „slovenské“ pivovary mastia vrecká nadnárodným koncernom a hŕstke ich vlastníkov a akcionárov…Celý článok nájdete po kliknutí na ikonku Continue reading:     

Ako sa na Slovensku hospodárilo v chmeľniciach, si môžete pozrieť aj v článku bohatom na fotky z vtedajšej doby: Rok 1959: Zber chmeľu na prvej povojnovej chmeľnici v Častkovciach

Miroslav Pomajdík- predseda Vzdoru-strany práce

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *