Skip to content

Trump a Juncker sa dohodli na zvýšení dovozu americkej geneticky modifikovanej (GMO) sóje do EÚ: Vzdor-strana práce odmieta GMO plodiny a potraviny

NO_GMO_001Len pred nedávnom prebehlo stretnutie prezidenta USA Trumpa a šéfa eurokomisie Jeana-Clauda Junckera, kde sa okrem iného dohodlo aj to, že USA do Európy začnú dovážať zvýšené množstvo geneticky modifikovanej (GMO) sóje. Práve na dovážanie GMO potravín do Európy tlačili USA na EÚ už pri jednaniach o neúspešnej dohode TTIP. EÚ má prísne normy na používanie a pestovanie GMO plodín. Napriek tomu USA dovážajú do EÚ už niekoľko rokov GMO plodiny, medzi nimi najviac sóju a kukuricu a teraz chcú ich počty výraznejšie navýšiť.

Vzdor-strana práce jasne odmieta zvyšovanie dovozu GMO produktov, plodín ( sóje, kukurice atď. ) do EÚ a na Slovensko. Vidíme v  tom jasné snahy podkopať výsledky neprijatia zmluvy TTIP, vrámci ktorej EÚ odmieta povoliť zvyšovanie dovozu GMO plodín a produktov. Takto potichúčku sa obchádza tento zákaz a uvoľňujú sa normy potravín pre Európanov.

Od roku 1998 je povolené v EÚ pestovať aj GMO kukuricu MON 810, ktorá sa pestovala do roku 2017 aj na Slovensku. Mnohé krajiny EÚ však jej pestovanie zakázali. Vzdor-strana práce má vo svojom programe uzákonenie zákazu pestovania GMO plodín a dovozu potravín s GMO a tiež dokrmovanie zvierat určených na konzumáciu chemickými prípravkami urýchľujúcich ich rast.

Pestovanie a dovoz GMO má v sebe veľa rizík. Panujú veľké pochybnosti o ich tzv. nezávadnom účinku na ľudí a zvieratá. Tiež je dokázané, že GMO plodiny sú tak agresívne, že ich GMO genóm sa prenáša aj na susedné polia, ktoré nie sú GMO a do voľnej prírody. Tieto plodiny obsahujú aj pesticídy, ktoré kontaminujú pôdu, vodu, krmivá a potraviny.

Potraviny obsahujúce GMO sa musia podľa zákona označovať, že obsahujú GMO. To však neplatí na produkty zvierat, ktoré sú kŕmené krmivami GMO. Na Slovensko sa dovezie napr. GMO sójový šrot za 35 miliónov Eur. Preto tiež navrhujeme, aby podliehali povinnému označovaniu GMO produkt aj výrobky a produkty zvierat, ktoré sú kŕmené GMO krmivami. Slovensko je pritom čo sa týka produkcie krmív a sóje pre hospodárske zvieratá prakticky sebestačné, aj bez GMO. Celý článok nájdete po kliknutí na ikonku Continue reading:

Pravdou je, že genetická manipulácia potravín a tiež dokrmovanie zvierat chemikáliami nikdy nemala a ani nemá humanitárny charakter, pričom hladomor vo svete vzniká kvôli zlej distribúcii potravín a masívnemu plytvaniu s nimi. Výborným príkladom je Argentína, ktorá je jedným z najväčších producentov geneticky modifikovanej sóje a napriek tomu tam trpí značné percento ľudí chudobou a hladom. Cieľom týchto praktík je len maximalizácia zisku jednotlivca bez ohľadu na zdravotné a morálne aspekty.

Keď sa povie GMO, tak s tým je neodmysliteľne spojený nadnárodný gigant Monsanto. Po celom svete je zdokumentovaných množstvo tragických vplyvov tohto gigantu a pestovania GMO, kedy Monsanto presadzuje používanie herbicídu Roundup, ktorý zamoruje prostredie. Vďaka Monsantu a pestovaniu monokultúrnych plantáži plodín GMO ( hlavne kukurice a sóje ), herbicídom, tak hlavne v treťom svete prepukli ekologické, sociálne, ekonomické a zdravotné katastrofy.

Viac sa dozviete aj po pozretí si filmu: Svet, podľa spoločnosti Monsanto.

Miroslav Pomajdík- predseda Vzdoru-strany práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *