Skip to content

Slovensko je v počte verejných nájomných bytov na chvoste Európy: Potrebujeme nové nájomné byty pre mladých, nie stíhačky a zbrojenie!

18198569_1520942151269481_9029478690794436919_nSlovensko je v Európe najhoršou krajinou, čo sa týka verejného nájomného bývania. Máme len 6% verejných nájomných bytov z celkového bytového fondu. Za socializmu sa u nás stavali ročne desiatky tisíc štátnych a družstevných bytov pre našich obyvateľov, veď ešte napr. v roku 1989, teda v poslednom roku socializmu, sa na Slovensku postavilo vyše 33-tisíc bytov ! Ročne sa stavalo aj vyše 10-tisíc rodinných domov. Štát za socializmu realizoval masovú štátnu výstavbu bytov, ktorá je unikátna v celej histórii Slovenska. Nástupom kapitalizmu došlo aj k obrovskému útlmu výstavby bytov, bytový fond čelili veľkej privatizácii, kedy sa byty hromadne odpredávali do súkormného vlastníctva a tak sme sa za necelých 30 rokov dostali na chvost v počte nájomných bytov v Európe. Byty taktiež od pádu socializmu do dnešných dní u nás zdraželi 75-násobne! Pre porovnanie, v EÚ máme aj štáty, kde tvoria verejné nájomné byty z celkového bytového fondu až 62%, napr. u našich susedov v Rakúsku to je 42%. 

Vzdor-strana práce jasne presadzuje vo svojom programe masovú výstavbu verejných bytov v réžii štátu, kde bude stabilné regulované nájomné po celom území Slovenska. Štát musí spustiť program dotácií na bývanie. Dnešná mladá generácia býva u rodičov aj do 30tky, lebo samostatné bývanie je pre nich nedostupné a aj to znemožňuje vytvárať si rodinu. Obrovským problémom je zadlžovanie mladých ľudí a rodín, ktorí musia splácať drahé hypotéky skoro celý svoj život, aby mali vlastné bývanie. Sťahujú sa do drahých podnájmov.

Štát a samosprávy v tomto totálne zlyhávajú. Bytová politika pre mladých ľudí a rodiny je veľká katastrofa. Na výstavbu štátnych, obecných, mestských bytov nie sú peniaze, no 2 miliardy na kúpu nových stíhačiek a na 30 miliárd na zbrojenie do roku 2030 sú peniaze hneď. Sú rôzne porovnávania socializmu a kapitalizmu na Slovensku, kde nás väčšinou presviedčajú, ako sa nám žije omnoho lepšie v kapitalizme, no keď sa pozriete na základné ľudské právo a to právo na dostupné bývanie, tak v tomto dnešný sýstem fatálne zlyháva a nevie garantovať pre našich ľudí jednu z najpodstatnejších potrieb a je na hony vzdialený dobre fungujúcemu socialistickému bytovému programu. Vieme dobre, ako Havel nazval byty v Petržalke, že sú to králikárne. Dnes za takúto 4- izbovú „králikáreň“ zaplatíte v Bratislave aj 180-tisíc Eur… Veď po Slovensku koluje výstižný obrázok s fotkou socialistických panelákov a textom: „Vziať si 45-ročnú hypotéku na byt, ktorý postavili komunisti pre ľudí zadarmo… Nepríde vám to divné?“

Prezident Kiska bol vytešený, že môže oznámiť potentátom z NATO, že Slovensko bude vynakladať veľké investície na armádu, že z dnešného 1% HDP, ktoré dávame na armádu, zvýšime na 2% ( čo sú 2 miliardy ročne ), no výstavba bytov ho nejak nezaujíma. Veľmi horlivými zástancami zbrojenia sú taktiež aj všetky vládne strany SNS, Smer-SD a Most-Híd bez výnimky. Vzdor-strana práce hovorí jasne, nie miliardy Eur na zbrojenie, ale na vybudovanie potravinovej sebestačnosti, diaľnice, výstavbu nájomných bytov, podporu rodín, športu, zvyšovania materskej, na školstvo, nemocnice, starostlivosť o dôchodcov, či kultúru ! Celý článok nájdete po kliknutí na ikonku Continue reading:

Nedostupnosť verejných nájomných bytov na Slovensku spôsobuje to, že mladí ľudia žijú aj po 30tke so svojimi rodičmi, nemôžu si zakladať rodiny, tým sa znižuje aj pôrodnosť a mladí ľudia sú nútení zadlžovať sa na celý život v bankách, alebo platia drahé nájomné súkromným prenajímateľom. Štát v dnešnej dobe nezvláda základné právo pre ľudí a to právo na bývanie. Svojich občanov podhodil rôznym developerským firmám, ktoré stavajú súkromné bytové komplexy, ktoré sú ale stavané s primárnym cieľom zarobiť a napakovať sa na tom a nie ako za socializmu, kde bolo primárnym cieľom postaviť dostupné bývanie pre všetkých obyvateľov a socialistický štát to vnímal ako jedno zo základných práv obyvateľstva, ktoré musí byť zabezpečené. Nepozeralo sa na zisky, ale na to, aby ľudia mohli dôstojne žiť za malé náklady.

Štát sa v dnešnej dobe zbavil svojej kompetencie a presunul ich na mestá a obce, tie však nemajú na výstvabu peniaze a čelia zložitej byrokracii. Na Slovensku sa tak dokončilo za pár rokov len niekoľko stoviek obecných a mestských nájomných bytov. Mladé rodiny nemajú na vlastné bývanie, nie sú im ponúkané bezúročné pôžičky, dostupné dotované bývanie, dostatočné platové ohodnotenie.

Vláda zvýšila príspevok na presťahovanie a vyzýva pracujúcich, aby sa z východu sťahovali za prácou na západ. Toto je podľa nich správny krok? Keď vyzývajú ľudí aby začali vyľudňovať oblasti na východe a začali sa sťahovať na západ Slovenska, prakticky do neznáma, aby začali nový život, miesto toho, aby vláda podporovala najchudobnejšie regióny a vytvárali tam pracovné miesta, máme ich vyľudňovať? Po ďalšie, keď sa aj celá rodina presťahuje z východu na západ, tak tu narazí na veľké prekážky a to práve drahé byty a nájomné. Takže keď už vláda láka pracujúcich, aby sa presťahovali, tak musí zabezpečiť, aby pri priemyselných zónach vyrástli nové bytové komplexy, ktoré bude stavať štát a zabezpečí tam stabilné regulované nájomné.

Vzdor-strana práce razí politiku nezvyšovania výdavkov na armádu, ale tieto financie presunúť do vybudovania pevnej štruktúry jaslí a materských škôl a ich modernizácie, do sociálnej a rodinnej oblasti, pomoci mladým rodinám a matkám samoživiteľkám, výstavby bytov pre mladé rodiny a pre ženy samoživiteľky s deťmi, do bezúročných mladomanželských pôžičiek, ale aj do bezúročných pôžičiek pre slobodné ženy s deťmi, do zvyšovania materských a prídavkov na deti.

Poďme spoločne vzdorovať oligarchii a jej vyciciavaniu a rozkrádaniu Slovenska, postavme sa spoločne kapitalizmu! Ľavica, pravica, konzervatívci, liberáli, sociálni demokrati, národniari, nacionalisti, euroskeptici….všetci chcú udržiavať kapitalizmus a tým pádom moc oligarchie.

My vo Vzdore-strane práce sme takí istí pracujúci ako vy, pochádzame z rovnakej sociálnej triedy a za tú budeme vždy tvrdo bojovať a ako jediní sme antikapitalisti.

Miroslav Pomajdík- predseda Vzdoru-strany práce

4maj

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *