Skip to content

Vzdor-strana práce presadzuje zamedzenie klietkových chovov nosníc a podporuje rozvoj voľných chovov: Klietkový chov nosníc tvorí u nás až 88,5% !

Sliepky-volny chov-VzdorVzdor-strana práce presadzuje zamedzenie klietkových chovov tzv. koncentrákov hydiny na našom území a chceme podporovať rozvoj voľných chovov, čo sa vzťahuje na všetky hospodárske zvieratá. Na Slovensku tvorí klietkový chov nosníc až 88,5%, čo je naozaj obrovské číslo. Iba 11% tvorí u nás podstielkový chov a 0,5% voľný bio chov. Únia hydynárov Slovenska tvrdí, že tlaky na to, aby opustili klietkový chov a prešli na podstielkový chov nie je vôbec opodstatnený, lebo tvrdia, že zloženie a kvalitu vajec ovpylvňuje len krmivo, ktoré im je podávané a nie spôsob chovu. V tomto vyjadrení totálne absentuje starosť o kvalitu života chovaných sliepok, nakoľko klietkové chovy sú totálne nevyhovujúce pre normálny a kvalitný život sliepok. Tu ide o kvalitu života sliepok, ktoré sú namačkané v umelých klietkach, je to niečo hrozné, ako musia tieto zvieratá žiť. Nám ide o kvalitu života sliepok, prečo by kvôli nám mali žiť v takýchto hrozných podmienkach.

Rôzne zahraničné reťazce u nás oznamujú, že prestanú brať vajcia z klietkových chovov od roku 2025 a budú odoberať vajcia len z podstielkových chovov, ináč uprednosnia podstielkové chovy zo zahraničia. Je tiež pravdou, že niektoré reťazce tak začali robiť už v tomto roku, čo je naozaj smerom k našim výrobcom neférové, nakoľko začnú odoberať vajcia z podstielkových chovov zo zahraničia. Podľa Únie hydinárov Slovenska tento tlak môžu považovať za likvidáciu slovenských chovov nosníc a zníženie sebestačnosti v produkcii slovenských vajec a ovládnutie nášho trhu dovozom zahraničných vajec. To, v akých katastrofálnych podmienkach žijú sliepky v rôznych klietkových veľkochovoch v Českej republike, si môžete pozrieť vo VIDEO reportáži TU. Celý článok nájdete po kliknutí na ikonku Continue reading:

Samozrejme, keď naše priemyselné chovy nosníc nezačnú prechádzať z klietkových chovov na podstielkové, tak určite nastane scenár, že sa začne na našom trhu zvyšovať podiel zahraničných vajec z podstielkových chovov. To samozrejme bude poškodzovať našich výrobcov, zamestnanosť v tomto obore a našu sebestačnosť v produkcii vajec a náš trh zaplavia vajcia zo zahraničia.

Je preto určite na mieste, pomôcť dotáciami našim hydinárom pri procese prechodu z klietkových chovov na podstielkové a BIO voľné chovy. Určite ďalej nie je únosné, aby sme na Slovensku mali taký obrovský podiel klietkových chovov, ktorý je naozaj desivý- 88,5%… Tu naozaj neobstoja tvrdenia, že veď kleitkový chov je z pohľadu kvality vajec taký istý, ako ktorýkoľvek iný a teda nemali by sme výrazne tlačiť na pokles klietkových chovov. V tomto prípade sa pozerá na sliepky iba ako na nejaký stroj, ktorý ma produkovať vajcia a pakovať vrecká majiteľom hydinárni. Vôbec sa ale neprihliada na kvalitu života sliepok, ktoré sú živé tvory a ktoré žijú v katastrofálnych životných podmienkach a toto sa musí zmeniť.

Určite presadzujeme výraznú finančnú pomoc štátu pri zakladaní tzv. BIO- voľných chovov, ktoré sú najideálnejšie pri chove nosníc nie len pre veľkých producentov, ale hlavne na zakladanie malých družstiev, rodinných hospodárstiev a rôznych drobných roľníkov a poľnohospodárov.

Vidiek by sa mal začať vracať k tradícii drobnochovov hydiny, kde sa chovajú práve v tzv. BIO chovoch s voľným výbehom. Veľkou vzpruhou by bolo spustenie projektov, ktoré finančne a osvetou pomôžu rodinám vrátiť sa k chovu hydiny na svojich záhradkách.

Viacero členov Vzdoru-strany práce ide v tomto príkladom a zriadili si domáce chovy sliepok. Družstevné aktivity našich členov si môžete pozrieť na stránke https://www.facebook.com/kolchozliptov/ . Ja osobne vajíčka z obchodných reťazcov nekupujem už roky rokúce, nakoľko ma zásobuje BIO-vajíčkami miestny hospodár z mojej obce, kde viem, že tie sliepky sú chované vo výborných podmienkach, šantia si na tráve vo veľkej záhrade, kde si pochutnajú na dobrej trávičke, či chrobáčikovi, dážďovke a tak je ich kvalita života a kvalita ich vajec úplne iná, ako sliepok chovaných v klietkach a tiež viem, že podporujem konkrétneho svedomitého hospodára z mojej obce.

Sme jednoznačne proti tzv. továrňam smrti, ide o tzv. masový chov hospodárskych zvierat, ktoré sú za veľmi krátky čas masovo umelo vykŕmené nekvalitnou potravou, ktorá pripomína chemický koktejl, sú chované v katastrofálnych podmienkach, kedy na malom priestore je chovaných množstvo jedincov.

Miroslav Pomajdík- predseda Vzdoru-strany práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *