Skip to content

Fabrika Bodet & Horst pôsobiaca vo Vrbovom je v konkurze a bez práce a výplat za 2 mesiace ostalo 360 ľudí: Aj takto u nás bačujú nadnárodné koncerny…

Nedávno sme vás informovali o zložitej situácii pracujúcich z nemeckej firmy Bodet & Horst pôsobiacej vo Vrbovom, ktorí nevideli 2 mesiace výplaty, nemajú z čoho žiť a vo fabrike bola zastavená už aj výroba. To čo bolo viac ako jasné sa žial naplnilo. Fabrika išla do konkurzu a väčšina z 360 zamestnancov podalo výpovede, nakoľko zamestnávateľ im žiadne výpovede nedoručil a ani nenahlásil žiadne hromadné prepúšťanie a nijako sa o nich nezaujíma. Tí, čo zatiaľ nepodali výpovede, tých je už len zopár.

Fabriku už odpojili aj od energií. Vedenie sa tam už dlhšie neukázalo a nemá záujem veci akokoľvek riešiť a posledných pár zamestnancov čaká na meno správcu konkurznej podstaty, aby sním mohli jednať o vyplatení dlžných výplat a ďalších podlžností, ktoré dlhuje spoločnosť zamestnancom. Musíme tiež vyzdvihnúť obetavosť posledných odhodlaných zamestnancov, ktorých by sme spočítali na prstoch jednej ruky, ktorí chodia ešte do fabriky a pripravujú so mzdárkami pre zamestnancov potrebné podklady, tlačívá, výplatné pásky, zápočty a všetko čo je potrebné.

Pred časom sme spustili zbierku na podporu zamestnancov z tejto spoločnosti na účely právnej pomoci, ktorú títo zamestnanci nemajú. Zbierka samozrejme naďalej trvá a stále môžete posielať vaše príspevky na účet: SK84 0900 0000 0050 5427 6611 a do poznámky napíšte: POMOC Vrbové

Celý článok nájdete po kliknutí na ikonku Continue reading:

Sme v kontakte s obetavou zamestnankyňou tejto spoločnosti, ktorá nezíštne pomáha svojim kolegom zabezpečiť potrebné úkony a ktorá bude vo vyjednávacej skupine za zamestnancov so správcom konkurznej podstaty a práve tam bude potrebná aj právna pomoc, na ktorú sme spustili finančnú zbierku. Ako nás informovala, nakoľko bola vo fabrike odpojená aj elektrika, tak kvôli dokončeniu papierov pre zamestnancov natiahli cez potok predĺžovačku k susednému rodinnému domu a miestna rodina im takto poskytla elektriku pre spustenie počítačov.

Väčšinu strojov majiteľ nechal odniesť z fabriky ešte pred pár mesiacmi a vo fabrike tak ostalo niekoľko strojov, ktoré sú zapečatené v dielnach. Banka si nárokuje budovy spoločnosti a do arélu poslala už aj svoju SBS službu. Povedzme si, že práve v roku 2010 vláda SR schválila spoločnosti Bodet & Horst pôsobiacej vo Vrbovom dotáciu na stroje vo výške 5,5 milóna EUR. Pre zaujímavosť, spoločnosť túto investičnú pomoc vyčerpala v decembri 2017 a len pár mesiacov po vyčerpaní dotácie zrazu nevyplatí mzdy a ukončí svoju činnosť na SR. Toto až priveľmi smrdí. Je evidentné, že tento scenár, ktorý nastal vo fabrike si majiteľ dopredu dobre naplánoval.

Nemecká spoločnosť dlží štátu na sociálnom a zdravotnom poistnom státisíce Eur… Tiež má dlžoby v elektrárňach, plynárňach a dlží aj mestu Vrbové a dodávateľom. Vo fabrike neboli žiadne odbory, zamestnanci, ktorí chceli založiť odbory boli prepustení, takže nemali ani žiadnu odborovú organizáciu, ktorá by ich chránila.

Už sa raz musíme zobudiť z toho sna, že nadnárodné spoločnosti tu chodia z nejakej láske ku nám, ale že tu idú preto, aby získali čo najväčši zisk a čo najlacnejšiu pracovnú silu, aby sa páni majitelia, manažment a veritelia krásne napakovali. Veď už len ten fakt, že majiteľ okrem Nemecka otvoril nové prevádzky v krajinách ako Rumunsko, Čína, Salvádor, jasne hovorí o tom, že ide tam, kde je lacná pracovná sila a kde sa môže krásne napakovať.

O podnikateľských praktikách a spôsobe, akým ukončil výrobu majiteľ tejto firmy na Slovensku a nechal na dlažbe 360 ľudí s nevyplatenými mzdami a veľkými dlžobami všade navôkol, by sa mali dozvedieť aj miestne vlády a zamestnanci  krajín, kde naďalej podniká. Nie je možné, aby na Slovensku beztrestne nechal obrovské dlhy, nevyplatené odvody a mzdy, pohľadávky a ďalej si veselo podnikal inde vo svete a dokonca v ďalších štátoch EÚ.

Tak takáto je realita v kapitalizme, vy keď ste živnostník a pracujúci a nevyplatíte nejaké podĺžnosti, hneď po vás idú exekútori a zderú vás z kože. Za rôzne malé prehrešky sa ocitnete na súde a odídete s rôznymi trestami, pokutami, či basou… Keď však neplatí mzdy a odvody majiteľ fabriky, nič sa nedeje a ďalej si pokračuje v podnikaní v ďalších krajinách, poberá si štedré štátne dotácie, na ktoré sa vyskladajú všetci pracujúci danej krajiny, tak ako sme sa vyskladali pánovi Horstovi na dotáciu 5,5 milióna Eur my a naša lacná pracovná sila mu dopomohla k tučnejšiemu kontu… Spravodlivosť po kapitalisticky…

Voliť nestačí, organizujme sa! Vždy na strane pracujúcich!

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *