Skip to content

Odmietame, aby počas štrajku za štrajkujúcich museli platiť zdravotné poistenie odbory: Navrhujeme, aby počas štrajku platil zdravotné poistenie zamestnávateľ

Vzdor-strana práce odmieta nový návrh z dielne Ministerstva zdravotníctva, ktoré navrhuje, aby počas štrajku platila za štrajkujúcich zamestnancov zdravotné poistenie odborová organizácia, ktorá zvolala štrajk. Vzdor-strana práce tiež odmieta doterajšie fungovanie so zdravotným poistením pre štrajkujúcich počas štrajku, kedy zamestnávateľ odhlasuje štrajkujúcich zo zdravotného poistenia a tí sa musia stať na dni štrajku samoplatcami. Teraz ministerstvo prišlo s návrhom zmien v zákone o zdravotnej starostlivosti, že štrajkujúceho počas štrajku zamestnávateľ nebude odhlasovať zo zdravotného poistenia a ten sa nebude musieť stať samoplatcom, ale že tieto náklady bude musieť preplatiť odborová organizácia, ktorá štrajk vyhlásila, priamo zamestnávateľovi. Doterajší stav a návrh ministerstva, sú pre nás rovnako nepriateľné, nakoľko aj pri jednom, aj pri druhom na to dopláca štrajkujúci a odbory, ktoré boujú za práva pracujúcich. Terajšia prax a návrh ministerstva je zo všetkých ohľadov výhodný len pre zamestnávateľa.

My vo Vzdore-strane práce odmietame túto novelu a aj doterajší stav a jasne hovoríme a navrhujeme, že počas štrajku musí naďalej platiť zdravotné odvody za štrajkujúcich zamestnancov zamestnávateľ a nie odborová organizácia, či samotní štrajkujúci, veď stále ide o zamestnancov danej firmy. To chce štát trestať odborárov a pracujúcich za to, že sa postavia formou štrajku za svoje práva, za to, že sú nútení štrajkovať, aby dostali aspoň ako také zvýšenie svojich mizerných platov. Takto sa správa vládna strana, ktorá sa bije do pŕs, ako bojuje za pracujúcich?

Na čele Ministerstva zdravotníctva SR stojí nominant Smeru-SD, strany, ktorá o sebe vyhlasuje, že je ľavicová a bojuje za pracujúcich. Potom, čo minister Žiga označil požiadavky protestujúcich odborárov z VW za iracionálne a že to môže ohroziť investovanie Volkswagenu na Slovensku, prišla ďalšia čerešnička od nominanta Smeru-SD Druckera, ktorý presadzuje, aby zdravotné odvody pracujúcich, ktorí sa zapoja do štrajku, počas celej doby jeho trvania platila odborová organizácia, ktorá ho vyhlásila, napr. aj za tých štrajkujúcich, ktorí nie sú členmi odborov a neplatia si tak členské. Je to ďalší reálny príklad útoku na práva pracujúcich na Slovensku a SMER-SD tak opäť raz demaskoval svoju “ľavicovú tvár“ a miesto toho, aby navrhovali Smeráci, aby počas štrajku platil za štrajkujúcich zdravotné poistenie naďalej zamestnávateľ, ktorý zlými podmienkami dohnal pracujúcich až k štrajku, oni nechávajú ťarchu na pracujúcich a odbory.

Predstavte si v praxi, že odborová organizácia vyhlási štrajk, do štrajku vstúpi niekoľko tisíc jej zamestnancov po dobu napr. týždňa a teraz odbory budú musieť preplatiť po skončení štrajku zamestnávateľovi niekoľko desiatok tisíc EUR za zdravotné poistenie za štrajkujúcich. Veď to ohrozuje samotné fungovanie odborov, robí z nich vazalov kapitalistov, u ktorých sa počas štrajku môžu obrovsky zadĺžiť a útočí to na samotnú podstatu štrajkového práva a boja pracujúcich. Veď to je útok na fungovanie odborového organizovania a podstaty štrajkov.

Výkonnosť Slovenskej ekonomiky dosahuje už približne 80% európskeho priemeru, no v platoch našich pracujúcich sa to nijako neodzrkadľuje, čo dokazuje aj fakt, že naše platy sú zhruba tretinové oproti najvyspelejším európskym štátom. Problém je ten, že na Slovensku ide z celkovej vyprodukovanej hrubej pridanej hodnoty na platy pracujúcim len približne 40% a ostatok ide do kapitálu, pričom vo vyspelých európskych štátoch je to približne 60% hrubej pridanej hodnoty, ktorá ide na platy. Preto do štrajkov by malo vstupovať stále viac zamestnancov v rôznych podnikoch, aby si vybojovali lepšie platové podmienky a ako vidíte, aj tento Druckerov návrh o zdravotnom poistení štrajkujúcich ide jasne proti pracujúcim a vyhovuje kapitalistom, ktorí nás vykorisťujú.

Politici, ktorí si hovoria buď sociálni demokrati, konzervatívci, liberáli, nacionalisti, národniari, jednoducho všetci poplatní kapitalistickí predstavitelia, budú vždy presadzovať a hájiť záujmy tých najbohatších, smotánky, bankárov, oligarchov, kapitalistov- jedným slovom buržoázie.

Pracujúci, obyčajní ľudia žijúci na Slovensku, konečne sa zjednoťme, hájme naše triedne záujmy, lebo my patríme do jednej vykorisťovanej sociálnej skupiny- triedy a len my sa vieme spoločne navzájom brániť. Musíme robiť všetko preto, aby sme zlomili vládu kapitalizmu, ktorý nás uvrhol do poddanstva oligarchie a ich poplatných politikov a úradníkov.

Vzdor-strana práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *