Skip to content

Sme proti hysterickej kampani za zvyšovanie zbrojenia: Slovensko má dávať podľa NATO skoro 2 miliardy EUR na armádu

Američania sa nechali počuť, že európske krajiny musia začať viacej prispievať na “kolektívnu bezpečnosť”, že USA nebudú stále niesť na sebe najväčšiu finančnú záťaž. Vzdor-strana práce odkazuje USA, nech ukončia svoju politiku vojnových expanzií do rôznych štátov sveta, prestanú útočiť na každú krajinu, ktorá sa im znepáči, prestanú podporovať a vyvolávať konflikty vo svete a ich výdavky na armádu rapídne klesnú.

Ich taktikou, ako aj ich poslušných lokajov v európskych krajinách a u nás je to, aby v nás vyvolávali strach, lebo vystrašená spoločnosť sa ľahšie ovláda, ľahšie sa presviedča, aby súhlasila so zbrojením a okliešťovaním svojich práv.  V Európe to začína naozaj vyzerať, že sa tu chystáme na vojnu. Potrebujú, aby sme kupovali čo najviac ich vojenskej techniky, aby na tom čo najviac zarobili.

Slovensko má podľa NATO vynakladať na armádu približne 2 miliardy EUR

V dnešnej dobe Slovensko vynakladá na armádu 1,16% HDP, čo činí niečo cez 900 miliónov EUR. Slovenská vláda sa zaviazala, že do roku navýši rozpočet na obranu na 1,6% HDP. NATO od nás žiada, aby sme na armádu dávali až 2% HDP, čo je niečo okolo až dvoch miliárd EUR. Vzdor-strana práce jasne hovorí, že Slovensko potrebuje dávať stovky miliónov EUR do zdravotníctva, školstva, kultúry, sociálnych služieb, vedy a výskumu a nie na navyšovanie zbrojenia.

Minulý rok krajiny EÚ zvýšili svoje výdavky na armády o vyše 8 miliárd EUR. Ak štáty budú pokračovať v tomto nastavenom trende, aby dosiahli dohodnuté 2 % HDP na armádu, tak to bude znamenať na nasledujúce roky to, že európske štáty NATO investujú ďalšie desiatky a desiatky miliárd EUR na zbrojenie. Tento scenár je naozaj šialený, keď si uvedomíme, že štáty EÚ dlhodobo okresávajú financie na sociálne služby a pri ďalších nástrahách, ktoré Európu čakajú v hospodárskej oblasti to bude znamenať to, že pri stále zvyšujúcich sa výdavkoch na zbrojenie, budú štáty drasticky okresávať sociálne systémy, čo sa prejaví v rýchlejšom prehlbovaní chudoby v Európe.

Prezident Kiska pred pár dňami opäť vyzýval k navyšovaniu prostriedkov na armádu. “Ďalší z našich záväzkov. Pred dvoma rokmi sme sa zaviazali po dohode s predsedom vlády a kľúčovými členmi vlády, že zastavíme prepad rozpočtu na obranu a že v prvej fáze do roku 2020 dosiahneme výdavky na obranu vo výške 1,6% HDP. Musím, žiaľ, skonštatovať, že nevidím žiaden kredibilný plán, ako tento záväzok chceme naplniť. Nie 2%, čo je náš trvalý záväzok, ale ani tých 1,6%, ktoré sme sa zaviazali dosiahnuť do roku 2020,” povedal Kiska.

Je zaujímavé, že keď nás presviedčali o vstupe do NATO, tak veľmi často opakovaným argumentom bolo to, že tým, že budeme mať kolektívnu bezpečnosť, naše výdavky na obranu sa znížia. Vidíte tie paradoxy. Dnes sa už aj prezident Kiska stal jedným z popredných lobistov, za zbrojenie a navyšovanie peňazí na armádu a my musíme platiť na armádu stále viac a viac…

Keď v Grécku museli okresávať financie na sociálne služby, no na armádu nie

Na záver si pripomeňme, že keď Trojka nariadila Grécku škrtať všetky sociálne výdavky a vo veľkom privatizovať významné strategické podniky Grécka, tak Trojke nijak nevadilo, že Grécko vynakladá rekordných 2,38 HDP. Čo je po USA, najviac vrámci NATO.

Grécko kúpilo v tej dobe 6 fregát za 2,5 miliardy eur, vrtuľníky za 400 miliónov eur, bojové vozidlá a 6 ponoriek v hodnote miliardy eur. Povedzme si, že predajcami tejto bojovej techniky boli hlavne nemecké, francúzske a americké spoločnosti, no zisk neputoval len do súkromných rúk, ale aj do štátnych pokladníc týchto krajín, takže chápete, prečo sa drastické škrtanie naordinované Trojkou vyhlo armáde, vlastné zisky sú samozrejme prvoradé…

Sme za vystúpenie Slovenska z NATO a mierovú Európu

Pre Vzdor-stranu práce je NATO vojenskou silou v rukách oligarchie, ktorá ju použije aj proti demonštrantom a každému, kto bude odporovať ich doktríne. Vzdor-strana práce je jasne proti NATO, požadujeme zrušenie základne vo Vajnoroch a vystúpenie Slovenska z NATO a zrušenie celého NATO, ktoré slúži iba ako vojenská mašinéria, ktorá prevalcuje každú krajinu a jej obyvateľov len kvôli tomu, že nezdieľajú ich geopolitické vízie, taktiež požadujeme mier, sme proti vojne.  NATO považujeme za zločineckú organizáciu, ktorá šíri po celom svete len nestabilitu, chaos a smrť. NATO pomáha rozdúchavať konflikty a priamo sa na nich zúčastňuje. Nejde o obrannú organizáciu, ale o agresora, veď od svojho vzniku podnikalo NATO len útočné, nie obranné akcie.

Mier patrí medzi základné prirodzené potreby človeka. Preto si zaslúži spoločnosť bez vojenských blokov, vojen, vojnového štvania a rozsievania nenávisti. Človek si zaslúži spoločnosť tolerantnú ku všetkým národom a štátom, presadzujúcu mier a porozumenie. NATO chce silou mocou zatiahnuť svet do novej studenej vojny. Ide o nebezpečnú hru, ktorá sa môže skončiť pre celý svet veľkou katastrofou.

Vzdor-strana práce podotýka, že vonkoncom nie je fanúšikom putinovského režimu, nakoľko je pre nás tak isto kapitalistický a oligarchistický, ako režim u nás, v USA, či inej európskej krajine a my stojíme v opozícii proti všetkým kapitalistickým režimom. My však stojíme na strane každého pracujúceho, či už je z Ruska, Slovenska, Nemecka, USA, Maďarska atď… a preto nechceme vojny, ale spoluprác a mier.

Žiadame, aby štáty EÚ a Rusko riešili problémy diplomaticky a nešli cestou zbrojenia. Európska politika musí začať presadzovať svoju vlastnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku a nie kopírovať pokyny, ktoré prídu z USA.

Vyhlásenie vypracoval Miroslav Pomajdík- podpredseda Vzdoru-strany práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *