Skip to content

Opustil nás Fidel Castro: Vzdor-strana práce sa skláňa nad pamiatkou tohto legendárneho revolucionára

S veľkým zármutkom sme prijali správu o smrti Fidela Castra. S Fidelom odchádza aj kus histórie. Odišiel posledný revolucionár, ktorý bol ikonou boja proti kolonializmu. Fidel Castro bol jednou z najvýznamnejších postáv dejín, revolucionár, politik, štátnik, ale hlavne muž z mäsa a kostí, ktorý mal aj svoje chyby, pod ktorého vedením sa Kuba drasticky premenila, od zaostalej, negramotnej a chudobnej- defakto kolónie USA, na nezávislý, celosvetovo rešpektovaný a heroický štát s úžasnými ľuďmi. Na Kube sa udialo niečo nevídané, z malého ostrova, ktorý neoplýva bohatstvom surovín, z krajiny, ktorá patrila vždy do tzv. Tretieho sveta, sa stala razom veľmoc, ktorá vzdorovala svojmu gigantickému susedovi USA. Kubánska revolúcia sa stala symbolom úspešného odporu voči imperializmu a dosiahnutia národného oslobodenia. Kým počas Batistvoho režimu, kedy bola Kuba len hračkou v rukách amerických oligarchov a mafie, kedy Kubu Američania nazývali veľkým ostrovným bordelom, Fidel Castro a všetci revolucionári a obyčajní Kubánci dokázali svojou revolúciou, že sú slobodný, vzdelaný, priateľský a sebavedomý národ, s ktorým sa musí vo svete rátať.

Kubánci našli svoju vlastnú dôstojnosť a hrdosť. Kuba za Fidela Castra nezištne pomáhala ako jedna z mála krajín, krajinám Tretieho sveta v ich boji za nezávislosť, pomohla skoncovať s apartheidom, za túto éru vyslala Kuba tisíce doktorov do najchudobnejších krajín, kde na svoje náklady ošetrujú miestnych ľudí dodnes. Na svojich univerzitách bezplatne umožnila vyštudovať medicínu státisícom chudobných, ale nadaným študentom z celého rozvojového sveta, ale aj USA, ktorí pomáhajú zachraňovať životy po celom svete. Kuba vždy pomáhala všetkým, kto o to požiadal a kde to bolo potrebné. Vyše 800-tisíc Kubáncov sa zúčastnilo na množstve humanitárnych misiách po celom svete, kde pomáhali šíriť kultúru, gramotnosť a zdravotnú pomoc. Pripomeňme, že Kuba má dnes niečo nad 11 miliónov obyvateľov a niečo také, na tak malú krajinu, je heroický výkon. Kuba tiež zohrala kľúčovú úlohu v boji proti koloniálnej nadvláde, segregácii a rasizmu. Kubánski dobrovoľníci pomohli ubrániť Angolu a vďaka nim, padol jeden z najrasistickejších režimov na svete v Juhoafrickej republike.

Fidel čelil za svoj život vyše 600 pokusom a plánom o jeho zavraždenie. USA uskutočňovali špinavú kampaň proti Kube a jej obyvateľom. Američania vyškolili a finančne podporovali kubánske exilové teroristické organizácie, ktoré na Kube zabili tisíce Kubáncov. Neštítili sa vyhadzovať do vzduchu aj civilné lietadlá, plné Kubáncov. Kuba však nikdy necítila nevraživosť voči americkému ľudu a keď napr. hurikán Catrina zrovnal so zemou v USA New Orleans, bola to práve Kuba, ktorá ponúkla USA stovky svojich záchranárov, aby pomohli obyvateľom. Kuba nezištne vždy vysielala stovky svojich záchranárov do susedných krajín ako Haiti, či Dominikánska republika, kde hurikány zabili stovky ľudí. Kuba sa stala tiež miestom boja za ženské práva, za práva černochov, či ľudí inej sexuálnej orientácie.

Fidel Castro zostane vždy symbolom boja proti vykorisťovaniu, cudzej nadvláde, rasizmu, nespravodlivosti, chudobe, negramotnosti, diskriminácii a vláde kapitalizmu, za kultúrny pokrok a gramotnosť. Kuba musela znášať vyše 50-ročnú ekonomickú blokádu, ktorá výrazným spôsobom poškodzovala ich ekonomiku. Stačí sa pozrieť do ostatných Latinsko-amerických krajín,  či krajín Karibiku, ktoré patria k najnebezpečnejším na svete, s najväčším počtom vrážd. Je to vďaka tomu, že tam vládnu neoliberálne kapitalistické režimy, ktoré vytvárajú obrovskú chudobu, kde ľudia nemajú z čoho žiť a pritom domáca smotánka sa topí v peniazoch a z toho pramení násilie a sila narkomafie. Oproti tomu, Kuba je pokojnou a bezpečnou krajinou. Fidel Castro miloval dialóg, on rád diskutoval, presviedčal, filozofoval a všetko zdôvodňoval, aby všetko dopodrobna vysvetlil svojmu národu. Nemal rád kulty osobnosti, všetko to, čo sa okolo neho dialo, bolo výsledkom jeho osobnosti, jeho charizmy a jeho činov. 

Samozrejme, aj na Kube mali svoje problémy a majú ich aj dnes. Kubánci zápasia s rôznymi neduhmi, komplikáciami, no žiadna tak rozlohou a počtom obyvateľov malá krajina, bez významných prírodných zdrojov, nedokázala tak pomáhať miliónom obyvateľov rozvojového sveta, ako Kuba a pritom Kuba vždy bola a je súčasťou Tretieho sveta. Najsilnejšie ekonomiky sveta nedokázali to, čo malá Kuba, vyslať státisíce doktorov, na svoje vlastné náklady a pomáhať tamojším obyvateľom desiatky rokov. Toto nemá na svete obdobu a Kuba dokázala, že aj malá krajina s malým počtom obyvateľov, dokáže meniť svet k lepšiemu a stať sa jednou z najvýznamnejších krajín sveta. V posledných rokoch prebehla na Kube tzv. ekologicko-poľnohospodárska revolúcia, kde Kubánci premieňajú opustené schátralé pozemky v mestách a na vidieku, na významné ekologické farmy, kde pestujú zeleninu a ovocie a chovajú hospodárske zvieratá. Takto Kuba zabezpečuje svoju potravinovú sebestačnosť a zdravé potraviny.

Odpočívaj v pokoji El comandante Fidel Castro. Ostaneš navždy v našich srdciach a nikdy nezabudneme na to, čo si pre celé ľudstvo vykonal. Tvoj odkaz bude žiť ďalej v nás a náš boj proti útlaku, chudobe, nespravodlivosti, vykorisťovaniu, fašizmu a kapitalizmu, za slobodu, socializmus a pokrok pokračuje ďalej. Venceremos ! Česť tvojej pamiatke Fidel ! Nezabudneme !

Miroslav Pomajdík- podpredseda Vzdoru-strany práce pre zahraničné záležitosti

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *