Skip to content

Obnovme potravinovú sebestačnosť Slovenska:Je čas, opäť budovať družstvá

JRDNiekdajšou pýchou Československej socialistickej republiky bolo aj poľnohospodárstvo. Za socializmu sme mali zabezpečenú potravinovú sebestačnosť. V každej dedine bolo družstvo a ľudia mali prácu priamo vo svojej obci. Kvalita potravín bola neporovnateľne lepšia, ako je tomu dnes. Dnes sme sa stali iba dovážateľmi potravín zo západnej Európy, ktoré sú pochybnej kvality a sú plné umelín. Väčšina socialistických potravín by bola dnes označená nálepkou BIO. Podľa posledných štatistík, iba 30% potravín, ktoré konzumujeme, boli vyrobené v našej krajine.

Vzdor-strana práce bude bojovať o to, aby Slovensko začalo opäť budovať svoju potravinovú sebestačnosť. V našom programe je obnova družstiev, ktoré zabezpečia prácu aj pre množstvo nezamestnaných ľudí s nižším vzdelaním a v zakladaní družstiev vidíme aj jeden z hlavných nástrojov, ako dokážeme pomôcť riešiť problémy Rómov, ktorí by v družstvách našli prácu. Z mojich skúseností z Anglicka jasne vyplýva, že slovenskí Rómovia tvoria v niektorých fabrikách v Anglicku zameraných na spracovanie mäsových výrobkov, či iných fabrikách zameraných na potravinovú výrobu aj 20-30% zamestnancov. O tom sa na Slovensku hovorí málo.

Chceme z nášho poľnohospodárstva opäť vybudovať pýchu našej vlasti. Chceme sebestačnosť a ľudové poľnohospodárstvo, ktoré chceme vyrvať zo súkromných rúk a dať ho do kolektívneho spravovania, aby zisky z neho neputovali do vrecka niekoľkých potravinových barónov, ale aby išli na rozvoj celej spoločnosti. Nechceme byť už ďalej pokusným králikom nekvalitnej potravy zo Západu. Dosť bolo bačovaniu západných potravinových koncernov v našej vlasti. Chceme zamedziť klietkové chovy tzv. koncentráky hydiny na našom území a podporovať rozvoj BIO chovov, čo sa vzťahuje na všetky hospodárske zvieratá. Sme proti tzv. továrňam smrti, ide o tzv. masový chov hospodárskych zvierat, ktoré sú za veľmi krátky čas masovo umelo vykŕmené nekvalitnou potravou, ktorá pripomína chemický koktejl, sú chované v katastrofálnych podmienkach, kedy na malom priestore je chovaných množstvo jedincov.

Presadzujeme uzákonenie zákazu genetickej modifikácie potravín tzv. GMO a tiež dokrmovanie zvierat určených na konzumáciu chemickými prípravkami urýchľujúcich ich rast. Pravdou je, že genetická manipulácia potravín a tiež dokrmovanie zvierat chemikáliami nikdy nemala a ani nemá humanitárny charakter, pričom hladomor vo svete vzniká kvôli zlej distribúcii potravín a masívnemu plytvaniu s nimi. Výborným príkladom je Argentína, ktorá je jedným z najväčších producentov geneticky modifikovanej sóje a napriek tomu tam trpí značné percento ľudí chudobou a hladom. Cieľom týchto praktík je len maximalizácia zisku jednotlivca bez ohľadu na zdravotné a morálne aspekty.

Taktiež jasne hovoríme, že vodné zdroje, lesy, poľnohospodárska pôda, termálne a minerálne pramene, nerastné bohatstvo nesmie byť v rukách úzkej skupiny ľudí, ale musí byť na prospech všetkých obyvateľov našej vlasti. Máme vyhrnuté rukávy a sme pripravení VZDORovat rozkrádaniu Slovenska. Pridajte sa k nám, lebo zjednotený ľud nebude nikdy porazený. Voliť nestačí, ORGANIZUJME SA.

Miroslav Pomajdík – podpredseda Vzdoru-strany práce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *